Gjithçka që duhet të dini për Protokollin & Proxy SOCKS5

Protokolli SOCKS5 është protokolli që shpesh paraqitet në shërbime të ndryshme VPN si protokoll shtesë për PPTP, L2TP, OpenVPN dhe protokolle të tjera të rregullta. Para së gjithash, ajo që duhet të dini në lidhje me SOCKS5 është se ky është një version i azhurnuar i protokollit Socket Secure, i cili siguron sistemin shtesë të kriptimit, si dhe transmetimin UDP dhe TCP. Në versionin e mëparshëm të SOCKS, SOCKS4, ai nuk e mbështet transmetimin UDP. Protokolli shpesh përdoret për transmetimin e të dhënave me bazë performancën.


SOCKS5 është mjaft e ndryshme nga proxy e rregullt HTTPS, në të cilën ofron mundësinë që përdoruesit të përdorin të gjitha llojet e trafikut në vend të vetëm trafikut HTTP. Do të thotë që jo vetëm që merret me transmetimin e të dhënave nga faqet në internet, por edhe transmetimin e të dhënave për llojet e tjera të trafikut, të tilla si trafiku P2P, aplikacionet me postë elektronike dhe trafiku tjetër i rrjetit të bazuar në aplikacione. Për të ditur më mirë për këtë protokoll, këtu janë gjërat që duhet të dini për këtë protokoll dhe përfaqësues:

1. Gjithçka ka të bëjë me dhënien e performancës më të mirë

Pika kryesore e protokollit SOCKS5 është performanca që mund të sigurojë për përdoruesit. Do të thotë që në krahasim me llojet e tjera të protokolleve, ky mund të sigurojë një transferim më të shpejtë të të dhënave midis serverëve dhe pajisjes së përdoruesit. Kjo është arsyeja pse ky protokoll përdoret shpesh për transmetimin e të dhënave të rënda, të tilla si shkarkimi dhe ngarkimi i skedarëve në internet dhe ndërmjet aplikacioneve të ndryshme. Shtë një azhurnim nga protokolli i mëparshëm SOCKS4 që lejon transferimin edhe më të shpejtë të të dhënave pasi mbështet transmetimin e të dhënave UDP.

2. Shpesh përdoret në torrenting ose në ndarjen e skedarëve P2P

Për shkak se ky protokoll është krijuar për të mos trajtuar vetëm kërkesat HTTP ashtu si proxy e rregullt HTTP, protokolli SOCKS, që nga zhvillimi i tij i parë, është përdorur për përrua ose shkëmbim të skedarëve P2P. Kjo për arsye të ndryshme, me arsyen kryesore që është stabiliteti dhe besueshmëria e saj në shpërndarjen e paketave të të dhënave nga llojet e ndryshme të trafikut, përfshirë trafikun e përroit. Shumica e ofruesve të VPN që nuk e kanë të aktivizuar protokollin SOCKS5 zakonisht nuk e mbështesin shkëmbimin e skedarëve P2P sepse ky lloj aktiviteti në internet nuk mund të bëhet thjesht me protokollin e rregullt HTTP.

3. SOCKS5 përmban një sistem të kriptimit

Ky protokoll është më i mirë se paraardhësi i tij pasi përmban një sistem të shtuar encryption dhe një mbështetje të shtuar për transmetimin e të dhënave UDP gjithashtu. Një sistem i kriptimit është i dobishëm për të siguruar që vetëm një adresë e caktuar IP mund të hyjë në një server të caktuar privat duke përdorur këtë protokoll, dhe siguron që lidhja juaj nuk po ndahet ose ndërpritet nga palët e treta. Versioni i mëparshëm, SOCKS4, nuk ofron encryption shtuar dhe mbështetjen e UDP, duke e bërë atë më pak të sigurt se versioni i ri.

4. Mbështet transferimin e të dhënave UDP dhe TCP

Transmetimi i të dhënave TCP shpesh përdoret nga protokolle të ndryshme për të bërë të mundur që ju të përdorni një uebfaqe të rregullt duke përdorur një server proxy privat. Do të thotë që kur përdorni transmetimin e të dhënave TCP, mund të fshehni adresën tuaj të vërtetë IP ndërsa merrni përfitimet e hyrjes në faqet e internetit të rregullta me një performancë më të shpejtë. Sidoqoftë, transmetimi i të dhënave TCP ka një problem latente, duke e bërë të pamundur transmetimin e të dhënave që kërkojnë latente minimale, siç janë lojërat në internet dhe transmetimi i videos. Me mbështetjen e transmetimit të të dhënave UDP, SOCKS5 është bërë një protokoll më i mirë në trajtimin e transmetimit të të dhënave me vonesë të ulët duke mbajtur performancën në gjendjen më të mirë të mundshme.

5. Mund të përdoret si një protokoll i pavarur ose i kombinuar me VPN

Lajmi i mirë për protokollin SOCKS5 është që ju mund ta përdorni atë si një protokoll të pavarur dhe akoma të jeni në gjendje të përdorni internetin në mënyrë anonime me transferimin e shpejtë të të dhënave. Ju nuk keni nevojë të përdorni VPN për të punuar sepse mund të konfigurohet ashtu si konfiguroni lidhjen VPN. Sidoqoftë, kur përdoret pa një VPN, SOCKS5 ofron më pak veçori të sigurisë pasi aktiviteti juaj i shkarkimit ende mund të monitorohet nga palët e treta. Pra, është gjithmonë më mirë që ta kombinoni këtë protokoll me VPN për të siguruar që ju të merrni të gjithë mbrojtjen dhe privatësinë e nevojshme gjatë shfletimit ose transmetimit të të dhënave nga interneti..

Këto janë gjërat që duhet të dini për protokollin dhe përfaqësuesin SOCKS5. Në fund të fundit është se ky protokoll ofron transmetim më të shpejtë të të dhënave sesa protokollet e tjera, dhe rekomandohet të përdoret nëse planifikoni të bëni ndonjë aktivitet përrua. Sidoqoftë, është më mirë ta përdorni me VPN për të siguruar që ju të merrni sistemin më të mirë mbrojtës për lidhjen tuaj të rrjetit dhe të jeni në gjendje të qëndroni anonim në internet.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map