Funksioni i Firewall në lidhjen tuaj VPN – Youfarë duhet të dini

Kur jeni duke hulumtuar për shërbime të ndryshme VPN që janë në dispozicion sot në treg, do të jeni në gjendje të shihni ndryshimin që ato kanë. Këto shërbime VPN janë duke ofruar karakteristika të ndryshme që ju mund të përfitoni për të përmirësuar sigurinë dhe privatësinë tuaj në internet. Disa nga këto shërbime do të ofrojnë gjithashtu mjete shtesë sigurie që ndihmojnë për të përmirësuar privatësinë e përgjithshme dhe sigurinë e pajisjeve tuaja. Një nga mjetet e zakonshme të sigurisë të përfshira në një paketë VPN është muri i zjarrit.


Farë është një firewall? Firewall është një mjet i zakonshëm i sigurisë që mund të përdorni për të mbrojtur pajisjet tuaja nga hakerat, veçanërisht sulmet e drejtpërdrejta të hakerave. Pra, me këtë firewall të ndezur, do të siguroni që asnjë hakerë ose programe të padëshiruara të mund të depërtojnë në sistemin tuaj dhe të kryejnë çdo aktivitet që mund të dëmtojë pajisjet tuaja. Në një lidhje VPN, ekzistenca e një firewall është edhe më e rëndësishme. Këtu janë gjërat që duhet të dini për funksionin e firewall në lidhjen tuaj VPN:

1. Filtron Trafikun e Rrjetit tuaj

Funksioni kryesor i një firewall është të filtrojë trafikun e rrjetit tuaj në mënyrë që të mund ta mbani trafikun e rrjetit tuaj të pastër pa ndonjë kërcënim. Kur lidheni me internetin, në të vërtetë keni trafik hyrës dhe dalës në sistemin tuaj të rrjetit. Përveç dërgimit të trafikut për të arritur në internet, sistemi juaj gjithashtu do të marrë trafik nga interneti. Kështu mund të dërgoni dhe të merrni të dhëna përmes internetit.

Në lidhjen VPN, firewall vepron si filtri për trafikun e rrjetit tuaj, duke parandaluar çdo rast kur merrni trafik në hyrje nga burime të dyshimta ose të rrezikshme. Ky trafik në hyrje mund të sjellë për ju të dhëna me qëllim të keq ose të rrezikshëm në sistemin tuaj, dhe zjarri vepron si një protokoll aktiv sigurie për të bllokuar kërcënime të tilla të mundshme.

2. Parandalon çdo trafik të dëmshëm nga hyrja në sistemin tuaj

Trafiku me qëllim të keq që hyn në rrjetin tuaj mund të jetë me të vërtetë i rrezikshëm për sistemin tuaj pasi mund të shkaktojë probleme të ndryshme ose dëme për sistemin tuaj. Për shembull, ai mund të dërgojë softuer me qëllim të keq në sistemin tuaj dhe të instalojë viruse ose malware të tjerë për të dëmtuar strukturën e sistemit në pajisjet tuaja. Nëse po vizitoni uebfaqe të rrezikshme që janë plot me kodim me qëllim të keq, mund të jeni viktimë e krimeve të ndryshme në internet nëse nuk jeni të kujdesshëm në lidhje me sigurinë tuaj në internet.

Zjarri i zjarrit mund t’ju ndihmojë të parandaloni çdo trafik të dëmshëm nga hyrja në sistemin tuaj, duke e mbajtur kështu sistemin tuaj të pastër nga ndonjë virus i mundshëm ose ndonjë malware tjetër. Kjo do të përmirësojë më shumë sigurinë tuaj në internet dhe mbrojtjen e intimitetit.

3. Kjo ju lejon të keni qasje në internet ndërkohë që mbrohen plotësisht

Ndërsa lidhja e rregullt VPN është mjaft e mirë për të mbajtur aktivitetin tuaj të sigurt dhe të mbrojtur gjatë gjithë kohës, do të përmirësohet ndjeshëm kur të ndizni firewall-in tuaj. Kur zjarri juaj është ndezur, do të keni mundësi të përdorni internetin pa pasur nevojë të shqetësoheni për ndonjë sulm të papritur nga palë të treta me qëllim të keq. Ndërsa jeni duke bërë aktivitetin tuaj të rregullt në internet si bankar, blerje dhe shfletim, ju do të qëndroni privat dhe të mbrojtur.

Zjarri i zjarrit do të veprojë si një mbrojtje e dyfishtë për sigurinë tuaj në internet, duke siguruar që trafiku juaj të jetë gjithmonë i pastër gjatë shfletimit të internetit. Pra, përveç mbajtjes së identitetit tuaj të fshehtë dhe anonim, ju gjithashtu mund ta mbani trafikun e rrjetit tuaj të pastër nga çdo kërcënim i mundshëm për privatësinë tuaj në internet.

4. Mbroni sistemin tuaj nga sulmet me bazë rrjetin

Meqenëse jeni i lidhur në internet, çdokush mund të arrijë teknikisht sistemin tuaj të rrjetit dhe t’ju synojë për një sulm në internet. Në fakt, ka raste kur hakerat mund të sulmojnë çdo server në të gjithë botën, pavarësisht se ku janë vendndodhjet e tyre. Pra, në të vërtetë, nëse jeni i lidhur me rrjetën, atëherë mund të jeni objektivi i sulmeve të tilla të ngjashme. Kjo është arsyeja pse VPN është e nevojshme për të maskuar identitetin tuaj në internet në mënyrë që hakerat dhe palët e tjera të këqija nuk mund të gjurmojnë adresën ose vendndodhjen tuaj të vërtetë.

Sidoqoftë, me firewall mund të keni një mbrojtje më të fortë kundër sulmeve të bazuara në rrjet pasi funksioni i saj kryesor është të filtroni trafikun e rrjetit tuaj vazhdimisht. Pra, nuk ka vend për hakerat të fillojnë një sulm në rrjetin tuaj dhe të depërtojnë në sistemin tuaj nëse keni firewall tuaj gjatë gjithë kohës.

5. Parandaloni Hakerët të Infiltrojnë Rrjetin tuaj

Hakerët mund të depërtojnë në sistemin tuaj të rrjetit dhe të bëjnë gjithçka që dëshirojnë pasi të kenë qasje në sistemin tuaj. Kjo është arsyeja pse ka shumë kompani që kanë pësuar miliarda humbje për shkak të hakerave që depërtojnë në rrjetin e tyre. Kjo për shkak se hakerat e tillë mund të vjedhin të dhënat tuaja, të fshijnë skedarët tuaj të rëndësishëm, të rrëmuhen me bazat e të dhënave tuaja, etj. Firewall, i shoqëruar me VPN, mund të krijojë shtresa të shumta mbrojtjeje për sistemin tuaj të rrjetit, në mënyrë që hakerat të kenë një kohë të vështirë duke depërtuar në sistemin tuaj, duke ju mbajtur kështu të sigurt nga sulmet e tyre në internet.

Këto janë gjërat që ju duhet të dini në lidhje me funksionin e firewall në lidhjen tuaj VPN. Shtë e rëndësishme që ju të zgjidhni VPN që përfshin mjete shtesë të sigurisë si firewall dhe antivirus për ta mbajtur sistemin tuaj plotësisht të mbrojtur. Pra, qëllimi juaj nuk duhet të jetë vetëm për intimitetin në internet, por edhe për sigurinë e përgjithshme të sistemit tuaj.