Fjalëkalime – 25 Fakte dhe Statistika Argëtuese!

Fjalëkalimet janë ndër më të vjetrat por më të shumtët
mjete popullore për sigurinë dhe privatësinë në internet. Ne i përdorim ato për të mbrojtur
informacion bankar të ndjeshëm në llogarinë Reddit që krijuam për të shijuar disa
memet me lëng.


Në ditët e sotme, ne kemi për të parë shtesë
masa mbrojtëse të tilla si autentifikimi dy-faktor në lidhje me fjalëkalimet, por
është fjalëkalimi që mbetet në thelb të gjërave.

Njerëzit tani kanë filluar të kuptojnë se si
e rëndësishme është të kesh një fjalëkalim të fortë dhe pse duhet të ndjekësh mirë
praktikat e fjalëkalimit Por gjërat nuk ishin si kjo në fillim.

Dikush mund ta atribuojë këtë ndryshim në perspektivë
në faktin se jeta e njerëzve tani është më e integruar në internet
llogari, dhe kështu, ata veprojnë më me përgjegjësi.

Ne kemi përpiluar disa fakte të rëndësishme
në lidhje me fjalëkalimet. Disa prej tyre mund të bëjnë që nofulla juaj të bjerë, ndërsa të tjerët mund
ju bëjnë të kontrolloni disa nga praktikat tuaja të fjalëkalimit.

Pastaj janë gjithashtu disa statistika për t’ju dhënë
një ide se çfarë dhe çfarë.

Contents

Lojë e numrave

Le të kalojmë disa numra për t’i kuptuar
çfarë po ndodh në botën e fjalëkalimeve dhe sigurisë në internet. Shtë shumë më e lehtë
për të vënë gishtin në atë që është e gabuar nëse dikush ka të dhëna përkatëse.

Organizatat vazhdojnë të kryejnë anketime dhe
hulumtime për të dalë me një informacion të dobishëm. Këtu janë fragmente nga disa prej
ato studime dhe anketime.

1. Pothuajse 80% e shërbimeve cloud lejojnë përdoruesit të vendosen
fjalëkalime të dobëta

Njerëzit shpesh përdorin fjalëkalime të thjeshta sepse
ato janë të lehta për t’u mbajtur mend. Një mënyrë për t’i bërë ata të përdorin fjalëkalime të forta mund të jetë
zbatojnë rregulla të cilat nuk lejojnë përdoruesit të krijojnë llogari me të dobët
passwords.

Por ofruesit e shërbimeve nuk duket
bezdis shume per te. Një studim që përfshinte 12,000 shërbime cloud, tregoi se
79.9% e faqeve të internetit u lejuan përdoruesve të kishin fjalëkalime vetëm me shkronja të vogla
karaktere.

13.6% e tyre kanë bërë që përdoruesit të krijojnë të moderuar
fjalëkalime (fjalëkalime me karaktere dhe numra), dhe vetëm 6.5% e tyre
faqet e internetit kërkonin fjalëkalime të forta (ato me numra, simbole, shkronja të mëdha dhe
alfabete të vogla.)

(Burimi: McAfee)

2. Pothuajse 30% e përdoruesve ripërdorin të njëjtën fjalëkalim
llogari të shumëfishta

Riciklimi është një zakon i mirë, por jo kur është
vjen në përdorimin e fjalëkalimeve. Disavantazhi më i dukshëm i përdorimit të njëjtë
fjalëkalimi në llogari të ndryshme është se do të marrë vetëm një shkelje të llogarisë
kompromentoni pjesën tjetër të tyre.

Joseph Bonneau, studiues në Universitet
i Kembrixhit, krahasoi informacionin e vjedhur nga fjalëkalimi nga dy faqe interneti dhe
zbuloi se shkalla e përsëritjes së fjalëkalimit midis të njëjtave adresa të postës elektronike ishte
31%

Numri madje arrin afër 50% nëse një
fillon të marrë parasysh fjalëkalime të ngjashme.

(Burimi: InfoWorld)

3. 20 fjalëkalimet më të zakonshme përbëjnë 10.3% të
fjalëkalimet në përdorim

Një studim i afro 11 milion fjalëkalimeve për
shërbimet cloud të disponueshme në Darknet, treguan se gati 10% e llogarisë
mbajtësit janë ende duke përdorur një nga 20 fjalëkalimet më të zakonshme.

Ajo përmirëson ndjeshëm shanset e
hakerat janë thjesht në gjendje të marrin me mend fjalëkalimin edhe nëse ai është forcuar
encryption.

(Burimi: McAfee)

4. 70% e përdoruesve kanë më shumë se 10 fjalëkalime të mbrojtura
llogaritë

Numri në rritje i llogarive që duhet
për të menaxhuar është një nga arsyet pse përdoruesit shpesh e gjejnë veten duke përdorur keq
praktikat e fjalëkalimit.

Një studim tregoi se gati 70% e përdoruesve
kishte më shumë se 10 llogari të mbrojtura me fjalëkalim, ndërsa 30% rrëfeu se kishte shumë
shumë për të llogaritur.

(Burimi: Sipërmarrësi)

5. Në vitin 2020, numri mesatar i llogarive për çdo përdorues do
të jetë 207

Askush nuk ka mundësi tjetër përveç krijimit të shumëfishtë
llogari nëse dëshirojnë të përfitojnë nga interneti në maksimum. madje
faqet e internetit të lajmeve tani kërkojnë që lexuesit të regjistrohen në uebfaqe për të kaluar
artikuj lajmesh.

Një projeksion thotë se numri mesatar
llogaritë për përdorues do të jenë 207 deri në vitin 2020. Mënyra e vetme për të pasur të fortë
fjalëkalime në kaq shumë llogari pa i harruar ato është të marrësh ndihmën e një
menaxher fjalëkalimi.

(Burimi: Dashlane)

6. Vetëm 1% e shërbimeve të internetit kërkojnë nga përdoruesit të krijojnë një
fjalëkalim jashtëzakonisht i sigurt

Një studim vuri në dukje se thjesht një
përqindja e faqeve të internetit u kërkojnë përdoruesve të tyre të krijojnë fjalëkalime që përmbajnë një përzierje
prej 4 llojeve të karaktereve, d.m.th., shkronja të rasteve të mëdha, shkronja të rasteve të vogla,
numrat dhe personazhet e veçantë.

60% e shërbimeve lejuan përdoruesit të krijojnë
një fjalëkalim me vetëm një lloj karakteri, ndërsa përqindjet e shërbimeve
lejimi i dy dhe tre llojeve të personazheve ishin përkatësisht 30% dhe 10%.

Shërbimet në internet duhet të përpiqen të përdorin përdoruesit
zakoni i krijimit të fjalëkalimeve të forta.

(Burimi: Traineri i Fjalëkalimit)

Praktikat e gabuara të fjalëkalimit

Heqja nga praktikat e këqija të fjalëkalimit duhet të jetë përparësia e secilit që administron llogari online. Shumë njerëz mund të argumentojnë se ata kanë qenë duke bërë mirë me fjalëkalimet e tyre të zakonshme. Por praktikat e tilla do t’i marrin ato deri tani.

Disa njerëz kënaqen me praktika të tilla sepse
e mungesës së dijes. Këtu disa pika për t’ju treguar për të ndryshme
praktikat e gabuara të fjalëkalimit dhe sa prej jush po i argëtojnë akoma.

7. 40% e organizatave ruajnë fjalëkalimet në një dokument Word
ose një spreadsheet

Një studim i kryer nga CyberArk tha se
gati 40% e organizatave ruajnë fjalëkalime të privilegjuara të administratorit në një Dokument Word
ose spreadsheet. Kishte gjithashtu 28% të tyre që ose kanë përdorur një server të përbashkët ose
USB drive.

Praktikat e gabuara të fjalëkalimit mund të sigurojnë hakerat
një mënyrë shumë më e lehtë për të kompromentuar sistemin. Dhe fjalëkalimet e ruajtura në këtë mënyrë janë
një ftesë për telashe. Sondazhi u krye në vitin 2016, dhe mbase
situata nuk është aq më e keqe në rrethanat e tanishme.

(Burimi: CyberArk)

8. 66% e njerëzve përdorin vetëm 1 ose 2 fjalëkalime për të gjithë
llogaritë

Nëse keni llogari në platforma të shumta,
atëherë mund të jetë shumë e madhe për një detyrë të mbani mend fjalëkalime për të gjithë ata. Derisa
ka shumë mënyra për të kapërcyer këtë çështje, shumë përdorues vendosin të shkojnë
me vetëm 1 ose 2 fjalëkalime në të gjitha llogaritë e tyre.

Lessshtë e panevojshme të përmendet sa e keqe e një
strategji kjo mund të jetë. Të shkosh me menaxherët e fjalëkalimeve është një bast shumë më i sigurt.

(Burimi: Halock)

9. Gjatësia minimale e përcaktuar zakonisht e fjalëkalimeve është
12 ose më shumë

Shumë uebfaqe të njohura si Google,
Facebook, Reddit, Netflix, dhe të tjerët lejojnë përdoruesit të krijojnë fjalëkalime që janë
vetëm 6 ose 8 karaktere të gjatë. Wikipedia do t’ju lejojë të krijoni një fjalëkalim me
vetëm një personazh.

Por të gjithë ne e dimë se është mirë
praktikë për të mbajtur fjalëkalimin gjatë. Fjalëkalimet e gjata janë të vështira për tu deshifruar ose
guess. Ekspertë të ndryshëm me fjalëkalim rekomandojnë që fjalëkalimet duhet të jenë të paktën 12
ose më shumë karaktere të gjatë.

(Burimi: Infosec)

10. Duket se brezi i ri nuk paguan shumë
vëmendje për sigurinë e fjalëkalimit

Një studim thoshte se 76% e njerëzve në moshë
midis 18 dhe 24 vjet ka të ngjarë të ripërdorni një fjalëkalim. Ishte më i larti
përqindje për çdo grupmoshë.

I njëjti fraksion për njerëzit e moshës mbi 65 vjeç
vitet ishin 62%. Statusi është befasues në shumë mënyra pasi që dikush pret
brezi i ri i teknologjisë për të qenë më të kujdesshëm në lidhje me sigurinë e tyre në internet.

(Burimi: Digital Guardian)

11. Ekziston një shans 50% që një fjalëkalim përmban në
të paktën një zanore

Ne njerëzit ndjekim disa modele që bëjnë
është më e lehtë për një të mendosh fjalëkalimin. Shanset e një fjalëkalimi që përmbajnë
të paktën një zanore janë 50%.

Numrat e vendosur në fund të një fjalëkalimi
zakonisht janë ‘1’ ose ‘2. It wasshtë vërejtur gjithashtu se gratë kanë tendencë të përdorin emrat e tyre
për fjalëkalime, ndërsa burrat përdorin hobi të tyre për fjalëkalime.

Ju mund të dëshironi të ndryshoni fjalëkalimin tuaj nëse
ju gjithashtu ndiqni një nga këto modele.

(Burimi: Halock)

12. Njerëzit kanë 3 herë më shumë të ngjarë të përdorin emrin e kafshës së tyre
si fjalëkalim sesa ai i një anëtari të familjes

Kafshët shtëpiake shpesh bëhen më të dashur për ne sesa tonat
anëtarët e familjes njerëzore. Dashuria e pakushtëzuar që njerëzit marrin nga kafshët shtëpiake
shfaqet edhe në praktikat e tyre me fjalëkalim. Ka tre herë më shumë
probabiliteti i dikujt që përdor emrin e kafshës së tyre si fjalëkalim dhe jo një
anëtar i familjes.

Lessshtë e panevojshme të përmendet se nuk do
përbëjnë një fjalëkalim të fortë. Dikush mund ta parashikojë me lehtësi fjalëkalimin tuaj nëse ai
keni një ide se sa shumë e doni kafshën tuaj.

(Burimi: Facebook)

13. Një person zakonisht ndryshon fjalëkalimin çdo 2.5 me 3
vjet

Ndryshimi i fjalëkalimeve shpesh është një
praktikë e rekomandueshme. Shkeljet e të dhënave vazhdojnë të ndodhin tani dhe atëherë, por ne jo
merrni për të dëgjuar për të gjithë ata.

Ndryshimet e shpeshta të fjalëkalimit do t’ju vazhdojnë
ana më e sigurt. Sidoqoftë, njerëzve zakonisht u duhen 3 vjet për të ndryshuar
fjalëkalimet. Disa prej tyre e bëjnë këtë vetëm kur njoftohen nga shërbimi
ofruesi për ta bërë këtë.

(Burimi: Teknika e Burimeve)

Fjalëkalimet dhe sulmet në internet

A
fjalëkalimi i dobët ose praktika e dobët e fjalëkalimit i bëjnë jetën shumë më të lehtë për hakerat.
Gjithçka që ju nevojitet është një hapje e vogël, dhe fjalëkalimet e dobëta u sigurojnë atyre thjesht
që.

Le të shohim se si janë këta hakerë
duke guxuar fjalëkalimet tuaja dhe si mund të jeni duke lehtësuar përpjekjet e tyre.

14. Përpjekjet e hacking duke përdorur forcën brutale ose fjalorin
sulmet u rritën me 400% në 2017

Kishte një rritje të konsiderueshme në
numri i sulmeve të forcave brutale në 2017. Një sulm brutal i forcës përfshin hakerin
duke u përpjekur për të hyrë në llogari duke përdorur kombinime të ndryshme të fjalëkalimeve me
ndihma e një programi kompjuterik.

Raporti thoshte se laboratorët kishin përvojë përreth
100 deri në 600 sulme të forcës brutale çdo orë.

(Burimi: SC Media)

15. Dikush krijoi një kompjuter të aftë të merrte me mend 350 miliardë fjalëkalime për sekondë

Sistemi përdor pesë serverë, të cilët bëjnë
përdorimi i 25 kartave grafike Radeon AMD për të dalë me këto supozime të shumta për
të dytë. Sistemi e ka bërë plotësisht të mundur të hamendësosh një karakter tetë
fjalëkalim në mënyrë të konsiderueshme më pak kohë.

Do të duhen vetëm 5,5 orë për të shkuar
përmes të gjitha opsioneve të mundshme me 8 karaktere, duke përfshirë numrat, sipërm dhe
karaktere të rasteve të ulëta dhe simbole.

(Burimi: Ars Technica)

16. Ruajtja e fjalëkalimeve në shfletuesin në internet nuk është shumë e zgjuar
veprim

Shfletuesit e njohur të uebit si Chrome dhe
Firefox ofron për të ruajtur fjalëkalimet e përdoruesve në mënyrë që përdoruesit të mos kenë nevojë t’i mësojnë përmendësh.
Meqenëse fjalëkalimet ruhen brenda shfletuesit, përdoruesi lehtë mund të identifikohet
në llogari nëse përdorni shfletuesin.

Sidoqoftë, shumë pak prej përdoruesve e dinë këtë
shfletuesi ruan në mënyrë të qartë këtë informacion të ndjeshëm në vend në pajisjen tuaj
text. Nuk ka asnjë fjalëkalim master të përfshirë, siç është rasti me fjalëkalimin
menaxherët. Pra, nëse dikush ka qasje fizike në pajisjen tuaj, personi mund
shikoni me lehtësi të gjitha fjalëkalimet tuaja.

Duhet të mendoni dy herë herën tjetër kur të keni
vendosni të ruani fjalëkalimet me shfletuesin në internet.

(Burimi: ZD Net)

17. Ka afërsisht më shumë se një milion forcë brutale
sulmoni në faqet e WordPress çdo orë

Edhe pse është një nga mënyrat më të vjetra për të
kompromisi një sistem, një sulm brutal i forcave është ende mjaft i popullarizuar në mesin e hakerave.
Aftësitë e rritura të përpunimit të kompjuterëve dhe opsioni për të marrë me qira disa
e kësaj në internet u lejon kriminelëve kibernetikë të kryejnë forcë brutale shumë të sofistikuar
sulmet.

Një hulumtim tregoi se ka pothuajse
një milion sulme brutale të forcave në faqet e WordPress çdo orë.

(Burimi: Geekflare)

18. 48% e njerëzve kanë ndarë një fjalëkalim me dikë tjetër

Ndarja e një fjalëkalimi është mishërimi i së keqes
praktikat e fjalëkalimit, dhe shumë njerëz ende e bëjnë atë pa menduar shumë për të
pasojat Mënyra e informimit të informacionit Edward Snowden u mundësua përdorimit të fjalëkalimeve
nga 25 kolegët e tij ishte thjesht duke i pyetur ata.

Një studim thotë se 30% e adoleshentëve kanë ndarë një
Fjalëkalimi. Statusi hidhet në 48% nëse përfshini çdo demografikë. Sondazhi
gjithashtu tha që gratë kanë më shumë të ngjarë të ndajnë fjalëkalime në krahasim me burrat, dhe
vajzat kanë dy herë më shumë të ngjarë të ndajnë fjalëkalime në krahasim me djemtë.

(Burimi: Gjenerator i rastësishëm i fjalëkalimit)

19. 68% e drejtuesve të kompanive që kishin përvojë
shkelje të konsiderueshme treguan se ato mund të ishin parandaluar

Kriminelët kibernetikë lulëzojnë në gabime njerëzore, dhe
është elementi njerëzor i mekanizmit të sigurisë në internet të çfarëdo organizate që është
më e ndjeshme ndaj sulmeve në internet.

Një studim zbuloi se 68% e drejtuesve
e kompanive që pësuan shkelje të konsiderueshme argëtuan mundësinë
për të shmangur shkeljen nëse ata kishin ose identitetin e privilegjuar të përdoruesit dhe qasjen
menaxhimin ose sigurimin e identitetit të përdoruesit.

(Burimi: Centrify)

Ato të ndryshme

Duhej të zhyten thellë në botën e
fjalëkalime për të zbuluar të gjitha ato statistika për ju, dhe ne hasëm në disa interesante
fakte në proces. Të gjithë ata mund të mos jenë befasues për ju, por ne jemi
të sigurt për ngritjen e vetullave me disa prej tyre.

20. E enjtja e parë e çdo maji është Dita Botërore e Fjalëkalimit

Jo shumë njerëz e dinë që ekziston një botë
Dita e Fjalëkalimit Observedshtë vërejtur të enjten e parë të çdo maji.

Ju mund të siguroheni që të gjitha fjalëkalimet tuaja janë
azhurnuar dhe madje ndani disa këshilla për praktikat më të mira të fjalëkalimit në këtë ditë.

(Burimi: Kalendari i Ditës Kombëtare)

21. “123456” është fjalëkalimi më i përdorur

Jeremi Gosney, një ekspert i fjalëkalimeve dhe
themelues i firmës së sigurisë Stricture Consulting grup, analizuar 130 milion
fjalëkalime dhe doli me këtë stat.

Fjalëkalimet janë ato të lëshuara nga
hakerat që shkelën serverat Adobe në vitin 2013. Fjalëkalimet ishin të disponueshme në të koduara
formë, dhe Jerimi duket se është në gjendje t’i deshifrojë ato në një farë mase.

Fjalëkalimet e tjera më të përdorura në
lista ishte ‘123456789,‘ fjalëkalimi, ‘adobe123,‘ qwerty, dhe kështu me radhë.

(Burimi: ZD Net)

22. Facebook kishte ‘Chuck Norris’ si fjalëkalimin kryesor
një për të hyrë në çdo profil në platformë

Facebook nuk ka qenë aq i mirë sa një ambasador
të intimitetit në internet ashtu siç e donim të ishte. Një nga polemikat interesante
në lidhje me ta dhe fjalëkalimet ishte përdorimi i “Chuck Norris” si mjeshtër
fjalëkalim.

Thuhet se mund të përdoret mjeshtri
fjalëkalim për të hyrë në çdo profil të krijuar në Facebook. U tha gjithashtu se vetëm
disa inxhinierë kishin njohuri për këtë informacion dhe se do të funksiononte vetëm
me ISP në Facebook.

(Burimi: Rumpus)

23. Kodi i lëshimit për raketat bërthamore të SH.B.A. ishte ‘00000000 ‘
për 20 vjet

Po, ata kishin një fjalëkalim kaq të dobët për
diçka që ka potencial për të shkatërruar botën. Siguria e vogël
pajisje, të cilat ishin vendosur për të parandaluar lëshimin e raketave bërthamore pa këto
kodi dhe autoriteti i duhur, nëse fjalëkalimet e tyre ishin caktuar në 00 00000000. ‘

Ata madje e kishin shkruar kodin
fjalëkalim për oficerët për t’u siguruar që ato nuk përfshihen në ndonjë çështje nëse ato
ndodhë që të lëshojnë raketat. Autoritetet dukeshin më të interesuara për të qenë
në gjendje të lëshojë raketat pa një problem në vend se të jetë në gjendje të ndalojë ndonjë
përpjekje jolegjitime të nisjes.

(Burimi: Security Naked)

24. Microsoft Hotmail i lejoi kujtdo të hynte në llogari
duke përdorur fjalëkalimin ‘eh. ‘

Në vitin 1999, u zbulua se kushdo mund të
hyni në llogaritë Hotmail duke përdorur fjalëkalimin ‘eh.’ Ky ishte një klasik
shembull i praktikës së dobët të programimit.

Ata mund të shkonin lehtësisht për pak
fjalëkalim i vështirë duke pasur parasysh llojin e informacionit që ishte në diskutim. Incidenti
gjithashtu jep disa ide se cila është qasja e përdorur në rastin e sigurisë në internet
përsëri në ato ditë.

(Burimi: Republika Teknike)

25. Edhe hakerat më të kërkuar të FBI bien pre e së keqes
praktikat e fjalëkalimit

Jeremy Hammond, një kriminel në internet në FBI
lista më e kërkuar, kishte fjalëkalimin e tij si emrin e maceve të tij, e ndjekur nga 123. ‘

Hammond rrëfeu se fjalëkalimi i tij ishte
shumë i dobët. Sidoqoftë, nuk është e sigurt që ishte fjalëkalimi i dobët, i cili çoi
tek ai duke u kapur ose diçka tjetër. Ai u dënua me dhjetë vjet
burgim për veprimet e tij.

(Burimi: ABC News)

Referencat dhe burimet e të dhënave

 1. McAfee
 2. InfoWorld
 3. McAfee
 4. sipërmarrës
 5. Dashlane
 6. Traineri i fjalëkalimeve
 7. CyberArk
 8. Halock
 9. INFOSEC
 10. Kujdestari dixhital
 11. Halock
 12. Facebook
 13. Teknikat e burimeve
 14. SC Media
 15. Ars Technica
 16. ZD Net
 17. Geekflare
 18. Gjenerator i rastësishëm i fjalëkalimit
 19. Centrify
 20. Kalendari Kombëtar i Ditës
 21. ZD Net
 22. Rumpus
 23. Siguri lakuriq
 24. Republika Teknike
 25. ABC News
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map