Cila është më e mirë – Zgjedhja midis VPN-së të integruar dhe VPN e përkushtuar

Kur bëhet fjalë për krijimin e rrjeteve private virtuale, ka shumë zgjedhje që përdoruesit mund të zgjedhin. Ekziston VPN falas, e cila është gjerësisht e disponueshme si për desktop ashtu edhe për pajisjet e lëvizshme. Ekziston VPN e integruar, e cila shpesh është e integruar me softuer ose pajisje tjetër. Shembulli i VPN-së të integruar është VPN që është në dispozicion në një shfletues, ose ai që është në dispozicion në një program antivirus, ose ai që është në dispozicion në një pajisje të caktuar, siç është Samsung Galaxy S8. Me fjalë të tjera, kur merrni një softuer, pavarësisht nëse është një program falas ose një program me pagesë, ose blini një pajisje, ju merrni VPN pa paguar asgjë shtesë. Isshtë bashkuar me atë softuer ose pajisje.


Një lloj tjetër i VPN është VPN i dedikuar, i cili është një softuer që është krijuar vetëm për krijimin e lidhjes virtuale private. Ky program shpesh quhet shërbim premium VPN, pasi nga ju kërkohet të paguani një tarifë të caktuar pajtimi mujore ose vjetore, në mënyrë që të përdorni shërbimin e rrjetit virtual. Pra, cili është më i mirë? Këtu janë disa gjëra të rëndësishme për t’ju ndihmuar të zgjidhni midis VPN-së të integruar dhe shërbimit të dedikuar VPN:

1. Blerja e Softuerit Vs. Pagesa e Tarifës së Abonimit

VPN-ja e integruar është e bashkuar me programin kompjuterik që shoqërohet me të, të tilla si shfletuesin e uebit ose programin antivirus. Disa pajisje mund të përfshijnë shërbimin e integruar VPN për të përmirësuar mbrojtjen e intimitetit të përdoruesit, siç është Samsung Galaxy S8 i fundit. Pasi të blini programin ose pajisjen, nuk do të duhet të paguani para shtesë për të përdorur VPN, kështu që rrjeti privat vjen si një shërbim kompliment.

VPN e dedikuar është një shërbim i pavarur VPN që ju ofron lidhjen e rrjetit privat që duhet të paguani çdo muaj ose vit. Meqenëse është i përkushtuar, mund të zbuloni se ky shërbim ofron karakteristika të ndryshme që kryesisht nuk janë të disponueshme në shërbimin e integruar VPN.

2. Ekskluziviteti i Shërbimit

Lidhja e integruar private është lloji i lidhjes në rrjetin privat që mund të përdoret vetëm nga përdoruesit e një produkti të caktuar. Për shembull, nëse blini një markë të caktuar të softuerit antivirus që përfshin shërbimin e rrjetit virtual, ky shërbim është i disponueshëm vetëm për përdoruesit që kanë çelësin e licencës për programin. Ata që nuk e përdorin programin zakonisht nuk mund të përdorin shërbimin VPN.

Lidhja e dedikuar private është shërbimi i lidhjes private që lejon secilin të përdorë shërbimin, për sa kohë që ata janë duke paguar tarifën e pajtimit. Nuk ka nevojë që ata të përdorin një program të caktuar bundled ose një pajisje të caktuar. Edhe pse disa shërbime të dedikuara mund të ofrojnë një pajisje me pako, siç është ruteri, ai është plotësisht opsional.

3. Përdorimi i kufizuar Vs. Përdorim i pakufizuar

Në thelb, shërbimi i integruar VPN ka një përdorim të kufizuar me terma të caktuar që përdoruesit duhet të ndjekin. Për shembull, nëse po blini një pajisje me një rrjet privat të integruar, mund t’ju kërkohet ta përdorni atë vetëm me atë pajisje dhe mund të mos jeni në gjendje ta ndani lidhjen private me pajisje të tjera. Shtë e njëjta gjë kur blini një softuer me një VPN të integruar. Zakonisht, do t’ju lejohet të përdorni lidhjen private në rrethana të caktuara, siç është përdorimi i tij vetëm në një pajisje në një kohë.

Shërbimi i dedikuar VPN, nga ana tjetër, ju lejon të përdorni lidhjen private në çfarëdo mënyre që dëshironi. Mund ta instaloni programin në pajisje të shumta, të ndani lidhjen private me të tjerët dhe të transferoni sa më shumë të dhëna që ju nevojiten.

4. Karakteristikat e paracaktuar Vs. Karakteristikat e përparuara

Lidhja private e integruar zakonisht do të ofrojë karakteristikat e paracaktuar ose themelore, pa ndonjë veçori shtesë që rrisin intimitetin e përdoruesit. Kjo ju lejon të anashkaloni çdo kufizim në internet, të fshehni adresën tuaj të IP-së, të shfletoni në mënyrë anonime dhe të kryeni siguri bankare dhe pazar. Por, përtej kësaj, zakonisht nuk do të ofrojë më shumë veçori shtesë.

Lidhja e përkushtuar private, nga ana tjetër, ofron shumë karakteristika të përparuara, me më shumë karakteristika që shtohen rregullisht. Për shembull, mund të ofrojë sistemin e kriptimit të shkallës ushtarake, sistemin e bllokimit të anti VPN, parandalimin nga mbytja e shpejtësisë në internet, performancën ultra të shpejtë, etj. Me pak fjalë, këto karakteristika të përparuara zakonisht nuk janë të disponueshme në shërbimin e integruar VPN.

5. Disponueshmëria afatgjatë

Me VPN të integruar, disponueshmëria e shërbimit do të varet nga kompania e softuerit ose prodhuesi i produktit të paketuar. Nëse kompania nuk vendos më të përfshijë zgjidhjen e rrjetit privat në softuerin ose produktin e tyre, atëherë do të marrë fund. Përdoruesit nuk mund të përdorin më lidhjen private. Gjithashtu, lidhja private është në dispozicion vetëm për aq kohë sa përdoruesit përdorin atë pajisje ose softuer të veçantë.

Me VPN të dedikuar, disponueshmëria afatgjatë është më e sigurt. Për sa kohë që po paguani tarifën e pajtimit, do të jeni në gjendje ta përdorni shërbimin për një kohë të pacaktuar. Edhe pse një kompani VPN nuk po ofron më lidhjen e rrjetit privat, ka ende qindra të tjera për të zgjedhur. Kështu që, me siguri do ta shihni për një afat të gjatë.

Këto janë disa gjëra të rëndësishme për t’ju ndihmuar të zgjidhni midis VPN-së të integruar dhe shërbimit të dedikuar VPN. Pasi të keni njohuri për këto gjëra të rëndësishme, mund të zgjidhni që është më e mira për ju. Në përgjithësi, VPN e integruar duhet të konsiderohet vetëm si një shërbim kompliment, dhe rekomandohet që të përdorni VPN të dedikuar si lidhjen tuaj kryesore private..