Bankar Online – 30 Statistika dhe Fakte Interesante

Interneti e bëri jetën tonë më të thjeshtë në shumë
mënyra. Ai mohoi nevojën për ndërveprim fizik midis të interesuarve
palët, duke shtuar kështu lehtësi në tregti.


Industria bankare ishte ndër sektorët që përfituan shumë duke hyrë në internet. Me futjen e bankingut online, klientët tani mund të menaxhojnë nga distanca fondet e tyre pa qenë e nevojshme të shkojnë në bankë.

Bankat e kanë pasur më të lehtë të mbajnë shënime
fonde dhe ofroi shumë shërbime për klientët, gjë që i ndihmoi ata të rriten
bazën e tyre të përdoruesit dhe fitimet. Ata gjithashtu e kishin më të lehtë të menaxhonin ndërbankar
dhe transaksione intrabankare.

Lejohet nevoja e burimeve më të vogla njerëzore
ata të investojnë në fusha të tjera për të përmirësuar përvojën e përgjithshme bankare për
përdoruesit.

Por të shkosh në internet pati edhe të këqijat e saj. Banka
heists shkuan dixhitale. Grabitësit e gjetën atë shumë më të përshtatshëm për të vjedhur para
duke përdorur internetin sesa hyrjen në burimet fizike.

Sidoqoftë, të mirat fituan më shumë se të këqijat
një diferencë e konsiderueshme, dhe i gjithë sektori bankar me kënaqësi përfshiu
mënyra dixhitale në mekanizmat e tyre ekzistues.

Në këtë artikull, ne do të kalojmë nëpër disa prej tyre
momentet e rëndësishme dhe shifrat interesante që lidhen me bankingun online. ajo
do t’ju ndihmojë të kuptoni përfitimet dhe sfidat që lidhen me shkuarjen
dixhital.

Contents

Tërheqja e hershme

Kalimi nga bankimi fizik në dixhital
një nuk ishte një proces brenda natës. U desh ca kohë bankave për t’u përshtatur me
ndryshon dhe pastaj prisni derisa interneti të ishte lehtësisht i arritshëm për të gjithë.

Kishte gjithashtu disa jo aq të sigurt për
ndryshon, dhe e njëjta vlen edhe për klientët. U desh ca kohë për të dy
palët për të kuptuar përfitimet e banking banking në internet.

Sapo vendet e zhvilluara e shfaqën atë
bankarja në internet është mënyra për të hyrë në të ardhmen, pjesa tjetër e tyre pasoi.
Kjo fazë mori më pak kohë pasi të gjithë kishin një ide se çfarë të prisnin nga kjo
mënyra e re e bankingut

1. Bankarizimi në internet filloi në vitet ’80

Bankat filluan bankingun në internet qysh herët
1980. Sidoqoftë, interneti nuk ishte ende një luks i zakonshëm në atë kohë. ajo
u desh gati një dekadë që interneti të bëhej lehtësisht i arritshëm për hoi
poloni, dhe më pas bankingu në internet fitoi një tërheqje.

Bankat e përdorura për të siguruar bankare telefonike
shërbime në atë kohë. Kjo i lejoi përdoruesit të kujdeseshin për bankat e tyre
aktivitete nga komoditetet e shtëpisë së tyre.

(Burimi: Investopedia)

2. New York City ishte vendi i parë në SHBA që mori
bankare online

Citibank, Chase Manhattan, Banka Kimike,
dhe Prodhuesit Hanover ishin katër bankat e para që ofruan shërbimet e tyre
për bankare në shtëpi. Bankarja në shtëpi përfshinte lehtësirën e bankingut
telefon, gjithashtu.

(Burimi: GOBankingRates)

3. 80% e bankave amerikane ofruan bankare online deri në vitin 2006

Nuk kaloi shumë kohë para bankave dhe
klientët filluan të realizojnë përfitimet e bankingut online. Më shumë se 80% të
bankat amerikane siguruan lehtësirën bankare në internet në dekadën e parë të 21-të
shekull.

(Burimi: GOBankingRates)

4. Shërbimi i parë bankar në internet në Mbretërinë e Bashkuar u lançua në vitin 1983

Homelink ishte bankarja e parë në Mbretërinë e Bashkuar në internet
shërbim, dhe ajo filloi në 1983. Banka e Skocisë mbështeti shërbimin, dhe atë
u lançua nga Nottingham Building Society.

(Burimi: Finextra)

5. Unioni Federal i Kredisë i Stanford-it ofroi bankare në internet për të
të gjithë klientët e saj në 1994

Stanford FCU ishte banka e parë në
Shtetet e Bashkuara do të ofrojnë shërbime bankare në internet për të gjithë klientët e saj.

Nuk ishte saktësisht një fillim i raketave
ata me vetëm katër anëtarë në muajin e parë dhe asnjë në të dytin. megjithatë,
ishte gati një vit përpara se çdo bankë tjetër në vend të ofronte internet
shërbimet bankare.

(Burimi: Credit Union Times)

6. Banka e Amerikës kishte gati 3 milion përdorues në internet në
2001

Banka e Amerikës arriti në notën e 3
milion përdorues në internet në fillim të shekullit XXI. Ishte
gati 20% e bazës së përdoruesit të kompanisë. Njerëzit kishin filluar të lëkundeshin drejt
bankar në internet për shkak të përfitimeve që lidhen me të.

(Burimi: Banka e Amerikës)

Lojë e numrave

Pasi bankarja online u rrit në popullaritet,
numrat filluan të pasqyrojnë suksesin. Bankarizimi celular i bëri gjërat shumë meritë.

Pasi njerëzit filluan të besojnë në internet
bankat, bankat panë që shumë nga bizneset e tyre po ndodhnin dixhitale. Me celular
opsionet bankare, mund të kujdeset për bankar në lëvizje.

Liria dhe komoditeti që vijnë me të
këto mënyra dixhitale ishin të mjaftueshme për të tërhequr klientë bankarë nga të gjitha grupmoshat
dhe prejardhje për të menaxhuar llogaritë e tyre në mënyrë dixhitale.

Këtu janë disa numra për të treguar
popullariteti i bankingut në internet dhe ajo që mund të jetë në dispozicion të saj në të ardhmen.

7. Më shumë se gjysma e popullsisë evropiane po përdor
pjekje në internet

Përqindja e popullsisë që përdor
bankarja online në Evropë është dyfishuar midis viteve 2017 dhe 2018.

Brezi i ri duket më shumë
përgjegjës për rritjen e popullaritetit të bankingut online në rajon. 68% e
të rriturit midis moshës 24-25 vjeç përdorin bankingun në internet.

(Burimi: Eurostat)

8. India ka përqindjen më të lartë të përdoruesve të përfshirë në celular
banking

India ka përqindjen më të lartë të celularit
përdoruesit e bankave në përpjesëtim me numrin e mbajtësve të llogarive rrjedhëse. Suedi
bie në vendin e dytë në listë. Malajzia, Australia dhe Italia ishin vendet
me rritjen më të madhe të regjistruar në domen.

(Burimi: GlobalData)

9. 2 miliardë njerëz që përdorin shërbime bankare dixhitale në 2018

Gati 40% e popullsisë së rritur në botë
pritej të kënaqej në bankingun dixhital në vitin 2018.

Tregjet në rritje si ato në Indi
dhe Kina janë ndër faktorët kryesorë për një numër të tillë. Marketingu dixhital
përfshin të gjitha mediumet, të tilla si tableta, laptopë, smartphone dhe PC.

(Burimi: Juniper)

10. Më pak se 10% e të gjitha transaksioneve bankare ndodhin
brenda rrjetit të degëve

Le ta pranojmë, ka marrë bankimi dixhital
mbi mënyrat se si njerëzit i ruajnë dhe lëvizin paratë e tyre.

Pesëmbëdhjetë vjet më parë, më shumë se 50% të
transaksionet bankare nuk ishin dixhitale. Mjetet dixhitale nuk u deshën shumë
kapitalizoni në hapësirën bankare që nga prezantimi i tyre.

Sidoqoftë, është ky dixhitalizim që po kërcënon vetë ekzistencën e institucioneve bankare. 100% banka dixhitale, ose Neobanks, ose BaaS po dëshmojnë se janë një kërcënim i rëndësishëm për ta.

(Burimi: Karta e Pagesave & Mobiles)

11. 61% e njerëzve kontrollojnë aftësitë celulare të një banke
para se të hapni një llogari

Shërbimet dixhitale të ofruara nga një bankë janë
tani ndër faktorët kryesorë që një person i konsideron para se të lidhet me
bankë.

61% e tyre do të përqendroheshin në celular
lehtësirat bankare që vijnë me llogarinë bankare, dhe 47% e tyre
në mënyrë specifike shikoni për një veçori që do t’i lejonte ata të fiknin përkohësisht një
kartë pagese nga telefoni i tyre.

Bankat jo vetëm që duhet të përfshijnë të gjitha
veçoritë dixhitale, por ardhja me ato të reja dhe inovative mund t’i ndihmojë ata të marrin
tërheqje shumë më tepër.

(Burimi: Business Insider)

12. 89% e klientëve të bankave amerikane përdorin banking

Ndryshimi drejt dixhitalit ka ndikuar në një
shumë industri, dhe bankar është një prej tyre. Tani klientët preferojnë të jenë
në gjendje të menaxhojnë llogaritë e tyre kur të duan.

Pothuajse të gjithë janë në banking dixhital
këto ditë, dhe një pjesë e konsiderueshme e përdoruesve të tillë po marrin celular
bankare për të shijuar më shumë liri.

89% e mbajtësve të llogarisë bankare përdorin SHBA
bankar mobil për të menaxhuar llogaritë, dhe bankarimi celular është mënyra kryesore e kësaj
menaxhimi i llogarive për 70% të tyre.

(Burimi: Business Insider)

Whatfarë ka të bëjë me bankat vetëm dixhitale

Vetëm bankat dixhitale ose Neobanks duket se po fitojnë shumë popullaritet kohët e fundit. Këto banka zakonisht nuk kanë degë fizike, ndryshe nga institucionet tradicionale bankare që jemi mësuar.

Meqenëse bankat dixhitale vetëm kursejnë shumë
duke pasur një prani fizike, është shumë më e lehtë për ta të sigurojnë më mirë
kthehet tek klientët. Këto kompani fintech ofrojnë përdoruesit me shumë
burime për të menaxhuar paratë e tyre më mirë.

Vitet e kaluara kanë parë një rritje të konsiderueshme në numrin e Neobanks. Por mund të jetë akoma pak herët të thuhet nëse ato mund të zëvendësojnë institucionet ekzistuese bankare.

Disa komunitete duket se po pranojnë
vetëm bankat dixhitale shumë më mirë në krahasim me të tjerët. Do të jetë gjithashtu interesante
për të parë se si brezat e ardhshëm ndikojnë në peizazh.

Këtu janë disa statistika për të hedhur disa
më shumë dritë mbi çështjen.

13. 45 Neobanks janë krijuar në 3 vitet e fundit

Neobanks janë të ndryshme nga bankat konvencionale, siç e dimë, është sepse klienti ndërvepron me Neobanks në mënyrë dixhitale. Zakonisht nuk kanë degë dhe ofrojnë shërbimet e tyre dixhitale.

Ka pasur një rritje të numrit të bankave neo që vihen re në skenë. Vetëm 6 Neobanks filluan ndërmjet 2004 dhe 2011, 28 në mes 2011 dhe 2015, dhe tani 45 Neobanks të reja filluan ndërmjet 2016 dhe 2019.

Mund të vijë një kohë kur Neobanks do të ishte preferenca kryesore e shumicës së mbajtësve të llogarive.

(Burimi: MEDICI)

14. 85 milion evropianë do të përdorin Neobanks deri në vitin 2023

Me kostot e larta që lidhen me praktikat tradicionale bankare dhe preferimin e mjeteve dixhitale nga Millennials dhe Generation Z, e ardhmja duket e ndritshme për Neobanks.

Ndërsa brezi i ri merr përsipër, gjërat do të ndryshojnë më shumë në favor të teknologjisë. Një vlerësim thotë se do të ketë 85 milion përdorues të Neobank në Evropë deri në vitin 2023.

(Burimi: AT Kearney)

15. Vetëm 3% e Mijëvjeçarëve në SH.B.A. kanë një llogari parësore të Neobank

Edhe pse Shtetet e Bashkuara janë shtëpia e Neobank-ut të parë në botë, popullsia amerikane duket pak hezituese të shkojë drejt një ekonomie dixhitale.

Perceptimi i përgjithshëm rreth globit është
se gjenerata e re është më e prirur të dixhitalizojë, por statistikat thonë
përndryshe, të paktën për Shtetet e Bashkuara.

Vetëm 3% e Mijëvjeçarëve në vend përdorin Neobanks si metodën e tyre kryesore të bankimit. Përqindja ulet në 1.5% dhe 0.8% përkatësisht për Gen Xers dhe Baby Boomers

(Burimi: Forbes)

16. Ekzistojnë vetëm 7 milion llogari të depozitave në dixhitale
bankat në SH.B.A.

Një tjetër statistikë që thekson faktin se
jo të gjithë mund të jenë të gatshëm të fillojnë bankimin vetëm në mënyra dixhitale.

Ka vetëm 7 milion llogari të depozitave
në bankat dixhitale. Shtë e vështirë që njerëzit ta kuptojnë arsyen që qëndron pas kësaj
numrat.

Një arsye mund të jetë që nga
sistemet bankare konvencionale po japin të gjitha tiparet dixhitale, klientët
mund të mos e keni parasysh tarifën pak më të lartë për të qëndruar në marka më me reputacion.

(Burimi: Forbes)

17. Tregu Neobank vlerësohet të rritet me normën e
50.6% ndërmjet 2017-20

Neobanks po fitojnë popullaritet midis
klientët dhe investitorët njësoj. Konsumatorët vlerësojnë tarifën më të ulët dhe më të lartë
lirinë e lidhur me këto banka dixhitale ose BaaS. Investitorët e shohin këtë si
koha e duhur për të investuar në budalla nebank në të gjithë botën.

Arsyet e përmendura më lart kanë dhënë
disa nxitje serioze për tregun neobank. Dhe pritet të rritet me 50.6%
çdo vit.

(Burimi: Medium)

18. Ekzistojnë më shumë se 161 milion përdorues të bankingut dixhital
ne SHBA

Rritja e numrit të bankierëve dixhitalë
duket se ka rrafshuar në disa arsye të kaluara. Kjo është kryesisht sepse gati
të gjithë tashmë janë të angazhuar në bankingun dixhital.

Rritja e numrit të bankingut dixhital
përdoruesit duket se janë në përputhje me rritjen e numrit të mbajtësve të llogarive bankare.

Ka më shumë se 160 milion dixhital
klientët bankarë në ekonominë më të madhe të fjalës.

(Burimi: Statista)

19. Mbretëria e Bashkuar pret që të ketë 35 milion klientë për
vetëm banka dixhitale deri në mesin e vitit 2020

Neobanks në Angli po përjetojnë
rritje e jashtëzakonshme. Trendet janë të ngjashme me atë që po vërehet në të gjithë
Evropë.

Numri i bankave vetëm dixhitale është
në rritje, dhe klientët duken të qetë për hapjen e parë të tyre
llogari në banka të tilla.

Shkalla e blerjes së klientit për këto
bankat janë 170% në vend, gjë që do t’i ndihmonte ata të kenë më shumë se 35 milion
klientët në gjysmën e parë të vitit 2020.

(Burimi: MobilePaymentsToday)

20. 55.4 milion Mijëvjeçarë do të përdorin bankingun dixhital në vitin 2019

Mijëvjeçarët po bëhen shofer të ekonomisë
në SHBA, dhe afërsisht 55 milion prej tyre do të përdorin marketing dixhital në
2019.

Por ata gjithashtu duket se rrinë me ekzistuesen
institucionet bankare në vend që të shkojnë me ato tërësisht dixhitale. këto
tendencat janë pothuajse të kundërta me atë që sektori bankar po përjeton në Evropë.

(Burimi: eMarketer)

Bankarja në internet dhe krimi kibernetik

Ndërsa bankat filluan të shkonin në internet, kriminelët
ndjekur. Nuk u desh shumë kohë për të kuptuar se si të përfitonin
mekanizmat bankar në internet.

Ndërsa sistemet bankare filluan sigurimin e një
shumëllojshmëri të shërbimeve online për klientët e tyre, kriminelët kibernetikë gjetën rrugë të reja
të përpiqemi të shfrytëzojmë sistemin.

Mashtrimet dhe krimet që lidhen me bankingun online
nuk janë një gjë e rrallë këto ditë. Ndonjëherë këta kriminelë përfitojnë nga
zbrazësi në sistemin bankar, ose ata mund të përdorin inxhinierinë sociale dhe të mashtrojnë
përdoruesi për të bërë diçka marrëzi.

Ne kemi përpiluar disa raste të tilla në
të cilat kriminelët në internet duket se janë përpara institucioneve bankare në
macja dhe loja e miut në vazhdim.

21. Bankat në të gjithë botën humbasin 1 trilion dollarë ndaj krimeve në internet
çdo vit

Kriminelët në internet vazhdojnë të vijnë me mënyra të reja për të
gjeni zbrazëtira në sistem dhe largohuni me të ashtuquajturat grabitje dixhitale.

Edhe pse bankat harxhojnë shumë
siguria në internet, gjithmonë ekziston një ndryshim i maceve dhe miut midis sigurisë në internet
dhe ekspertë.

Presidenti i Forumit Ekonomik Botëror
njoftoi që bankat tani po humbasin 1 trilion dollarë ndaj krimeve kibernetike në nivel global.

(Burimi: GlobalSign)

22. Kostoja mesatare e krimit kibernetik për një kompani është 18,37 dollarë
milion për sektorin bankar

Sektori bankar është më i godituri nga
krimi në internet në krahasim me çdo industri tjetër. Onlyshtë vetëm e qartë se
kriminelët në internet do të përpiqen të godasin organizatat ku janë të gjitha paratë.

Rritet numri i sulmeve në internet
sektori bankar mund të rezultojë të jetë një problem i madh si gjithnjë e më shumë njerëz
tani përfshijnë bankingun dixhital në jetën e tyre.

(Burimi: Accenture)

23. Hakerët vjedhin 100 milion dollarë nga banka qendrore e
Bangladesh

Hakerët transferuan 100 milion dollarë nga
Bangladesh Bank në llogaritë e tyre. Kriminelët transferuan fondet jashtë shtetit,
duke e bërë të vështirë për autoritetet të gjurmojnë ose të rikuperojnë paratë.

100 milion dollarë ishte vetëm një pjesë e asaj që
hakerat kishin në mendje. Banka ishte në gjendje të ndalonte transferimin e një tjetri
870 milion dollarë.

Kishte spekulime se Koreja e Veriut
hakerat ishin prapa heist, por nuk kishte asnjë provë domethënëse për të
vërtetojnë të njëjtën gjë.

(Burimi: Siguria e Informacionit të Bankës)

24. Kur hakerat rusë bënin ATM-të Taiwanese të pështyjnë
83 milion dollarë NT

Isshtë ndër sekretarët më të diskutuar të bankave
që kishte si përfshirje në internet edhe fizike të kriminelëve.

Kriminelët hakuan fillimisht në bankë
serverat dhe udhëzuan ATM të shumta për të shpërndarë para. Ekipi i hajdutëve atëherë
vizitoi këto vende të ndryshme të ATM për të mbledhur para para se të iknin
Rusi.

Malware, Carbanak, i përdorur në heist,
dyshohet se është përdorur për shumë krime të tjera në internet kundër institucioneve bankare
Rreth botës.

(Burimi: South China Morning Post)

25. Hakerët vjedhin 650 milion nga bankat në mbarë botën në atë që quhet
bastisja më e madhe bankare ndonjëherë

Bankat në të gjithë botën humbën kolektivisht
gati 650 milion £ pas një sulmi në të gjithë botën. ajo
u tha se u deshën hakerat dy vjet për të realizuar planin e tyre.

Pastaj injektuar malware në kompjuterët e bankave.
Malware transmetoi një shumë informacion të ndjeshëm përsëri te hakerat,
duke i lejuar ata të hartojnë një plan veprimi.

Ata krijuan llogari të gjumit dhe para për tela
dhe i bëri ATM-të të shpërndajnë para në dorë pa kartat e përdoruesit. Hakerat rusë ishin
besohet të ishte pas këtij sulmi.

(Burimi: Telegrafi)

26. 20 milion Koreanë e Jugut humbën kartën e kreditit
informacion

Kjo ishte një punë e brendshme dhe nuk kërkonte
ndonjë aftësi brilante hakmarrjeje fare. Një kontraktues që punon për një shënim kredie
kompania shkarkoi informacionin në një USB drive.

Me sa duket, kompanitë e kartave të kreditit
me kusht që kompania e vlerësimit të kredisë të kishte shumë informacion mbi informacionin.
kontraktori më pas ia shiti këto informacione firmave të marketingut.

Incidenti solli qëndrimin e pakujdesshëm
të kompanive me karta krediti drejt informacionit personal të klientëve të tyre.

(Burimi: BBC)

27. Malware i cili mban një rekord të transaksioneve të ATM,
zbuluar në bankat indiane

Kaspersky zbuloi një malware në Indi
institucionet financiare, i cili mban gjurmët e transaksioneve të ATM dhe madje lejon
hakerat për të kontrolluar nga distanca pajisjet e infektuara.

Grupi famëkeq i hakerave të Koresë së Veriut është
besohet të jetë përgjegjës për përhapjen e malware.

(Burimi: Economy Times)

28. Autentifikimi me dy faktorë nuk është aq i sigurt

2FA konsiderohej të ishte një rezistent ndaj dështimit
mekanizëm kundër dikujt që përpiqet të hyjë në llogari pa e nevojshme
lejet.

Sidoqoftë, kur disa klientë të bankës Metro u morën
të kompromentuar nga sulmet që anashkaluan 2FA, konstatuan ekspertët e sigurisë në internet
vetë me një problem të ri për t’u marrë.

Kompanitë e telekomit përdorin protokollin SS7 te
menaxhoni tekste dhe thirrje. Hakerat ishin në gjendje të gjenin një hapje dhe të shfrytëzonin
protokolli. Kjo i lejoi ata të ridrejtojnë OTP që supozohet të arrijnë
pajisjen e përdoruesit në atë që ata menaxhojnë. Pushimi është një cakewalk nga kjo pikë
përpara.

(Burimi: IT Pro)

29. Banka Tesco ua lehtësoi hakerave të hamendësonin kartën
numra dhe pësoi një 16.4 milion
gjobë dhe humbur 2.26 milion to për
hackers

Një seri gabimesh të bëra nga banka Tesco,
i cili i përfshiu ata duke e bërë më të lehtë për kriminelët të merrnin me mend kartën
numri, i çoi ata në mjaft telashe.

Kartat e debitit të lëshuara nga banka ishin
në përputhje me Pos 91, dhe faktin që bankat lëshuan kartat ishin
të numëruara në mënyrë të njëpasnjëshme, lejuan hakerat të bënin transaksione ilegale me vlerë 2.26 milion.

Duke përmendur dështimin e bankës për të parandaluar
këto sulme, Autoriteti i Sjelljes Financiare të Britanisë së Madhe rrëzoi një gjobë prej 16.4 milion në bankë.

(Burimi: Siguria e Informacionit të Bankës)

30. Përdoruesit e pakënaqur të bitcoin nisën një sulm DDoS
Banka e Popullit e Kinës

Disa sulme ndaj institucioneve bankare mund
gjithashtu të jetë një shenjë proteste në vend se dikush që përpiqet të bëjë një pasuri
ajo.

Diçka e ngjashme ka ndodhur në rastin e
Banka e Popullit e Kinës. Banka përjetoi një sulm DDoS, i cili ishte
gjoja kryhet nga përdoruesit e zemëruar të Bitcoin.

Sulmi erdhi javë më vonë pas
njoftim se institucionet financiare në Kinë nuk do ta mbështesin më
Bitcoin. Shkëmbimi më i madh i Bitcoin në Kinë gjithashtu ndërpreu shërbimet e tij
në monedhën kineze.

(Burimi: Diplomati)

Burimet e të dhënave & Referencat

 1. Investopedia
 2. GOBankingRates
 3. GOBankingRates
 4. Finextra
 5. kredi
  Union Times
 6. Banka
  të Amerikës
 7. Eurostat
 8. GlobalData
 9. dëllinjë
 10. pagesat
  kartë & Mobiles
 11. biznes
  Insider
 12. biznes
  Insider
 13. Medici
 14. AT
  Kearney
 15. Forbes
 16. Forbes
 17. medium
 18. Statista
 19. MobilePaymentsToday
 20. eMarketer
 21. GlobalSign
 22. Accenture
 23. Banka
  Siguria e informacionit
 24. jug
  Postimi i mëngjesit në Kinë
 25. telegraf
 26. BBC
 27. ekonomik
  kohët
 28. IT
  pro
 29. Banka
  Siguria e informacionit
 30. diplomat