Arsyet pse shërbimet VPN me vetëm protokoll PPTP nuk janë të sigurta

Krijimi i një shërbimi të qëndrueshëm VPN ka nevojë për një investim të madh nga ana e kompanisë VPN. Kjo është arsyeja pse ata ju ngarkojnë me tarifë të arsyeshme mujore ose vjetore për shërbimin që përdorni. Ata gjithashtu ofrojnë karakteristika të ndryshme shtesë për tarifa shtesë, të cilat do t’ju japin një mbrojtje më të mirë në aktivitetin tuaj në internet. Sidoqoftë, ka shërbime të lira ose falas VPN që nuk duan të shpenzojnë shumë para për të ndërtuar një shërbim të qëndrueshëm të rrjetit privat për përdoruesit e tyre. Ata përdorin vetëm një protokoll mbrojtës shumë themelor që ata mendojnë se është mjaft i mirë për përdoruesit mesatar.


Po, kjo është një praktikë e zakonshme për ofruesit e shërbimit me hije VPN që ofrojnë shërbimin e tyre falas ose vetëm për një tarifë të lirë. Qëllimi i tyre është vetëm të tërheqin gjithnjë e më shumë përdorues, në mënyrë që ata të fitojnë para nga përdoruesit e tyre me reklama të palëve të treta dhe oferta të tjera. Për protokollin e sigurisë, ata përdorin një protokoll të thjeshtë PPTP që nuk siguron siguri dhe intimitet të mjaftueshëm për përdoruesit e tyre. Ju duhet të shmangni këtë lloj shërbimi VPN. Këtu janë arsyet pse shërbimet VPN me vetëm protokoll PPTP nuk janë të sigurta:

1. Isshtë një Protokoll i vjetëruar i Sigurisë

PPTP është përdorur që nga epoka e Windows 95, dhe protokolli i sigurisë nuk është azhurnuar aq shpesh sa protokollet e tjera të sigurisë më të përparuara me kriptim të fortë sot. Kjo është arsyeja pse shërbimet e lira ose falas VPN mund ta përdorin lehtë këtë protokoll PPTP, pasi nuk ka ndonjë kosto të vërtetë të përdorimit të këtij protokolli. Sidoqoftë, ky protokoll i vjetëruar i sigurisë e bën atë shumë të rrezikshëm për përdoruesit. Pse? Kjo sepse kur mbështeteni vetëm në këtë protokoll të sigurisë, ekziston rreziku që të dhënat tuaja të zbulohen, pasi nuk mbrohen plotësisht.

2. Ka më shumë alternativa të sigurta

Për shembull, ekziston protokolli OpenVPN, një alternativë më e sigurt për PPTP që është me burim të hapur dhe azhurnohet gjithmonë. Ka edhe protokolle të tjerë më të avancuar që përdorin metodën e kriptimit 256-bit, që siguron që lidhja juaj e rrjetit të mbrohet gjatë gjithë kohës. Vetëm ofruesit e mirë dhe të besueshëm VPN do t’i përdorin këto alternativa më të sigurta për rrjetin e tyre privat, pasi këto protokolle janë më të përshtatshëm për të mbrojtur privatësinë dhe sigurinë e përdoruesit. Nuk ka asnjë arsye për ju që të vazhdoni të përdorni PPTP nëse mund të kontaktoni me alternativat më të sigurta.

3. PPTP është e njohur të jetë shumë e rrezikuar nga sulmet me qëllim të keq

Ka shumë vrima sigurie që zbulohen në protokollet PPTP, dhe këto vrimat e sigurisë zakonisht do të bëhen pika të dobëta hyrje për sulme të ndryshme me qëllim të keq. Shtë shumë e lehtë për një haker të ri që të provojë të hakmojë protokollin PPTP dhe të ndërhyjë në transmetimin e të dhënave brenda këtij protokolli. Pra, duhet të tregoheni shumë të kujdesshëm kur përdorni këtë protokoll të sigurisë në lidhjen tuaj private. Me pak fjalë, nëse përdorni vetëm PPTP, në të vërtetë nuk përdorni një lidhje private, pasi lehtë mund të ekspozoni transmetimin e të dhënave tuaja në sulme të ndryshme me qëllim të keq.

4. Ka shumë Hacks të PPTP në dispozicion

Dokush mund të shfletojë në internet për një kohë dhe të gjejë shumë softuer për hakimin PPTP në dispozicion për ta shkarkuar. Whatfarë do të thotë kjo është se kushdo, edhe nëse personi nuk e kupton aspak për hakimin, mund të instalojë programin e hackimit të PPTP dhe të hakojë lidhjen në dispozicion të PPTP. Si rezultat, ata lehtë mund të përgjojnë transmetimin e të dhënave brenda këtij protokolli, dhe kështu, të ekspozojnë informacionin e rëndësishëm të përdoruesve që përdorin këtë protokoll. Mendoni se kur jeni duke përdorur këtë protokoll për aktivitete private, si bankar në internet dhe blerje. Kur vendosni informacionin e kartës tuaj të kreditit në dyqane të ndryshme në internet, njerëzit mund ta hakojnë lehtë atë informacion nëse jeni duke përdorur këtë protokoll të dobët PPTP.

5. Shumë hakera synojnë protokollet PPTP

Së fundmi, ka kaq shumë hakerë që synojnë protokollet PPTP sepse është shumë e lehtë për ta të prishin sigurinë e këtij protokolli dhe të fitojnë të dhëna të rëndësishme nga përdoruesit. Për më tepër, pasi që ka ende shumë njerëz që përdorin këtë protokoll, kryesisht përmes shërbimeve VPN falas ose të lira, ka ende shumë viktima të mundshme për të cilat mund të punojnë këta hakerë. Për këta hakerë, hakmarrja e një protokolli më të sigurt dhe të përparuar të sigurisë është shumë e vështirë për t’u bërë, dhe duhet shumë kohë, përpjekje dhe aftësi që ata ta bëjnë këtë. Kjo është arsyeja pse ata më mirë do të hakmerreshin disa protokolle PPTP sesa të shpenzojnë kohë të pakufizuar duke u përpjekur të hakmojnë një protokoll më të sigurt.

Këto janë arsyet pse shërbimet VPN me vetëm protokoll PPTP nuk janë të sigurta. Nëse me të vërtetë kujdeseni për privatësinë tuaj, duhet të shihni protokollet e sigurisë të përdorura nga ofruesi juaj VPN dhe të siguroheni që ato të përdorin protokollet e përparuara të sigurisë. Nëse ata përdorin vetëm protokollin PPTP, sigurohuni që të kaloni në një ofrues tjetër VPN për hir të intimitetit dhe sigurisë tuaj në internet.