A e mbroni privatësinë tuaj në internet? 5 pyetje që duhet të bëni në lidhje me privatësinë tuaj në internet

Shtë fakt që shumë njerëz nuk interesohen vërtet për intimitetin e tyre në internet. Ata thjesht përdorin pajisjet e tyre për çfarëdo qëllimi që dëshirojnë pa menduar aspak për sigurinë e tyre në internet. Ata përdorin motorët e kërkimit, vizitojnë disa faqe në internet, shkarkojnë skedarë, shkëmbejnë skedarë, postojnë fotografitë e tyre në mediat sociale dhe bëjnë të gjitha aktivitetet e tjera në internet pa qenë të vetëdijshëm se po monitorohen nga qeveria e tyre, ISP, faqet e internetit që vizitojnë, korporatat, dhe madje edhe hakerat. A keni të njëjtin problem si shumë njerëz?


Nëse kujdeseni për privatësinë tuaj personale në internet, është e rëndësishme që ju të jeni gjithnjë e më të vetëdijshëm për mbrojtjen e identitetit tuaj të vërtetë në internet. Mbrojtja e intimitetit tuaj në internet nuk është punë e qeverisë ose e ndonjë palë tjetër. Shtë përgjegjësia juaj. Në fakt, është përgjegjësi e gjithkujt, megjithëse shumë njerëz ende nuk janë të vetëdijshëm për përgjegjësitë e tyre. Pra, a e mbroni intimitetin tuaj në internet? Këtu janë 5 pyetje që duhet të bëni në lidhje me privatësinë tuaj në internet:

1. A përdorni gjithmonë një lidhje të sigurt të rrjetit për të hyrë në internet?

Typefarë lloj lidhjeje në rrjet që po përdorni për të hyrë në internet? Nëse shpesh përdorni internetin nga rrjetet publike WiFi, duhet të jeni të vetëdijshëm që siguria e rrjeteve të tilla është në dyshim më së miri. Kur jeni duke përdorur lidhjen e rrjetit jo të kriptuar për të hyrë në internet, ju po rrezikoni që veprimtaria juaj e shfletimit të monitorohet nga palët e treta. Do të thotë që ju do të keni intimitet zero kur të shfletoni internetin duke përdorur rrjetin jo të koduar. Nga ana tjetër, nëse gjithmonë jeni të vetëdijshëm për të përdorur vetëm një lidhje të sigurt të rrjetit për të hyrë në internet, atëherë privatësia juaj është e sigurt, dhe njerëzit në përgjithësi nuk mund të monitorojnë aktivitetin tuaj në internet.

2. A po i Azhurnoni Aplikimet dhe Sistemin e Operimit Azhurnuar?

Aplikacionet dhe sistemi juaj operativ janë kufijtë e sigurisë tuaj në internet. Mbajtja e azhurnimit të aplikacioneve dhe sistemit operativ do të sigurojë që ju keni sistemin që është i mbrojtur dhe i sigurt. Hakerët mund të depërtojnë lehtësisht në sistemin tuaj nëse nuk e mbani atë të azhurnuar me informacionin e fundit. Kjo për shkak se këto azhurnime të bëra nga OS dhe zhvilluesit e aplikacioneve zakonisht sjellin ndreqje ndaj dobësive të ndryshme të sigurisë. Kur po rrezikoni sigurinë tuaj në internet duke mos i azhurnuar aplikacionet dhe sistemin operativ, kjo do të thotë që po rrezikoni edhe privatësinë tuaj.

3. A mbroni dhe kriptoni lidhjen tuaj të rrjetit?

Edhe nëse përdorni gjithmonë lidhjen tuaj të siguruar të rrjetit për të hyrë në internet, nuk do të thotë që askush nuk mund të monitorojë aktivitetin tuaj të shfletimit. Po, hakerët ose ndonjë palë tjetër e paskrupullt mund të kenë një kohë të vështirë të depërtojnë në lidhjen tuaj të rrjetit dhe të vjedhin të dhënat tuaja. Por, aktiviteti juaj i shfletimit ka të ngjarë të monitorohet nga ISP dhe qeveria juaj. Pra, për të siguruar që intimiteti juaj është plotësisht i sigurt nga çdo lloj sistemi i mbikëqyrjes në internet, ju duhet të kriptoni dhe mbroni lidhjen tuaj të rrjetit duke përdorur rrjetin privat virtual ose VPN. Kjo do të sigurojë që ju jeni duke kërkuar në internet në mënyrë anonime gjatë gjithë kohës.

4. A po ndiqni praktikat më të mira në internet të sigurisë?

Meqenëse shumë njerëz janë akoma kaq indiferentë ndaj sigurisë së tyre në internet, nuk është çudi që akoma ka shumë raste të llogaritjes së llogarive të mediave sociale. Kjo është thjesht për shkak të shumicës së njerëzve që nuk ndjekin praktikat më të mira të sigurisë në internet. Për shembull, ka ende shumë njerëz që krijojnë fjalëkalime shumë të thjeshta për llogaritë e tyre. Ka edhe njerëz që akoma hapin postë elektronike SPAM dhe ndjekin lidhjet që përmbahen në ato mesazhe me postë elektronike të hedhura. Në mënyrë që ju të mbroni privatësinë tuaj në internet, ju duhet të ndiqni praktikat më të mira të sigurisë, të tilla si vendosja e fjalëkalimeve të forta për llogaritë tuaja, aktivizimin e vërtetimit me dy faktorë, fshirjen e emailave SPAM menjëherë, duke qenë të vetëdijshëm për uebfaqet e phishing, dhe kështu në.

5. A po vazhdoni të zbuloni informacionin tuaj privat në internet?

Sa herë i keni parë miqtë tuaj duke zbuluar informacionin e tyre privat në media sociale sot? Ata me të vërtetë nuk kujdesen për privatësinë e tyre, dhe ka ende shumë njerëz atje që e bëjnë atë çdo ditë. Ata zbulojnë se ku janë tani, kur do të shkojnë me pushime, problemet e tyre personale, ndarjen e fotografive ose informacioneve të tyre private, etj. Ky është një lloj zakoni që mund të rrjedhë privatësinë tuaj në internet, edhe pa ndonjë hakerë që përpiqen të hakojnë në pajisjet tuaja. Për të mbrojtur privatësinë tuaj në internet, përpiquni të shmangni zbulimin ose ndarjen e informacionit tuaj privat në internet, pasi nuk është vendi i duhur që ju ta bëni atë.

Këto janë 5 pyetjet që duhet të bëni në lidhje me privatësinë tuaj në internet. Pra, a keni bërë sa duhet për të mbrojtur vetë sigurinë dhe privatësinë tuaj në internet? Nëse përgjigjja nuk është ende, atëherë duhet të filloni të mbroni privatësinë tuaj në internet tani. Nuk është kurrë vonë për ju të bëni gjërat e nevojshme për të mbajtur identitetin tuaj të sigurt gjatë shfletimit të internetit.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map