7 mënyra për të zhbllokuar faqet e internetit

Web Rrjeti i gjerë botëror ’lidh njerëzit përtej
Globi. Kjo lejon një rrjedhë të lirë të informacionit, ideve dhe përmbajtjes midis
çdokush dhe të gjithë.


Por me kalimin e kohës, ne
pa prezantimin e shumë kufizimeve për të hyrë në përmbajtje në internet
internet. Disa nga këto perde janë të motivuara politikisht, ndërsa të tjera ishin ato
detyrim moral i çdo shoqërie civile.

Uebfaqet e bllokuara janë
një nga shembujt më të mirë të kufizimeve të tilla. Mund ta vëzhgoni fare
llojet e peshoreve dhe për të gjitha llojet e arsyeve.

Ka faqe në internet
ndaluar në të gjithë rajonin për arsye politike. Uebfaqet e bllokuara janë
e zakonshme në rrjetet shkollore dhe universitare. Dhe prindërit kanë qenë duke bllokuar
faqet e internetit në rrjetin e shtëpive që nga fillimi i tij.

Tregimi i
nëse ndalimi është i duhur apo i gabuar do të ndryshojë nga një person tek tjetri dhe ne
nuk janë këtu për të debatuar për këtë.

Në vend të kësaj, ne do
ju japin 7 mënyra që ju mund të përdorni për të zhbllokuar faqet e internetit. Me kaq shumë mundësi në
disponimin tuaj, ju do ta keni të lehtë të përdorni pothuajse çdo uebfaqe të bllokuar.

1. Një VPN është mënyra më e mirë

Një rrjet privat virtual duket se është
zgjidhje me një ndalesë për shumicën e kërcënimeve dhe kufizimeve që lidhen me
internet.

Një rrjet privat
enkripton dhe rivarron trafikun tënd online në një nga serverat e tij, dhe më pas
kërkesa më në fund arrin në serverin e destinacionit. Serveri i destinacionit do
tani besoni se kërkesa ka origjinën nga serveri VPN.

Në rastin e gjeo-kufizimeve,
të gjitha kërkesat për të hyrë në faqen e internetit nga një rajon i shënuar janë refuzuar, dhe
prandaj, nuk keni mundësi të përdorni një uebfaqe. Por kur ju drejtimin tuaj
trafiku përmes një prej serverëve VPN që nuk është i vendosur brenda atij të shënjuari
rajoni, ju mund të hyni në faqen e internetit pa ndonjë konfuzion (përveçse të rritur)
latente).

Një mënyrë tjetër e
bllokimi i faqeve të internetit është kur organizatat në listën e zezë të URL-ve dhe fushat e tyre
rrjet. Mund të jetë ISP që nuk ju lejon të keni akses në ndonjë faqe në internet ose në tuaj
organizata duke renditur disa.

Një VPN mund të dëshmojë
të jetë një rrugëdalje për kufizime të tilla, gjithashtu. Trafiku i përdoruesit është i koduar
para se të drejtohet te ndonjë prej serverave. Kriptimi parandalon cilindo nga
duke ditur në cilën faqe të internetit përdoruesi po përpiqet të vizitojë.

Edhe ISP-të nuk do të
të jetë në gjendje të bëjë atë që ju jeni duke bërë në internet. Shumica e shërbimeve VPN vijnë
me kriptim të gradës ushtarake këto ditë, dhe sistemet nuk mund të kalojnë në atë.

Meqenëse askush nuk do të jetë
në gjendje të njohin uebfaqet në të cilat po mundohesh të hysh, nuk do të jenë
bezdisja e faqeve të internetit të bllokuara.

Zhbllokimi i faqeve të internetit
është vetëm një nga gjërat për të cilat një rrjet privat virtual është i mirë për të. i saj
Funksioni parësor është mbajtja e përdoruesit anonim ndërsa duke i siguruar atij një më të hapur
internet.

Mund të përdorni një VPN në
si PC ashtu edhe pajisjet mobile dhe zhbllokoni të gjitha faqet e internetit që dëshironi.

Ju mund të gjeni komente për shumicën e shërbimeve të shquara VPN në faqen tonë të internetit. Pra, nëse e krijoni mendjen tuaj për të marrë njërën prej tyre, mund të kaloni në rishikimin e saj në faqen e internetit dhe një ide të qartë se për çfarë shërbimi ka të bëjë.

2. Përdorni serverët DNS me porosi për të zhbllokuar faqet e internetit

Interneti nuk i njeh adresat në internet si
ne bejme. Kur futni një URL në shfletuesin siç është www.google.com,
pyetja dërgohet në një server DNS i cili përputhet me këtë adresë alfabeti
kundër grupit të regjistruar të numrave, dhe pastaj ridrejton trafikun në një
serveri tek i cili tregon adresën.

Serverat DNS janë më shumë
ose më pak si direktoritë që ndihmojnë kërkesën e përdoruesit të arrijnë destinacionin
servers.

Kur është fjala për
duke bllokuar faqet e internetit, shumë ofrues të shërbimeve aplikojnë filtra në DNS e tyre
serverat në mënyrë që kur përdoruesi dërgon një kërkesë për të hyrë në një faqe interneti të filtruar, ai
merr një rezultat të pavlefshëm.

Arsyeja për
aplikimi i atyre filtrave mund të jetë i shumtë. Mund të jetë për shkak të ligjeve lokale,
politikat e organizatës që mirëmbajnë ata serverë, ose ndonjë gjë tjetër.

Sidoqoftë, thjesht
njohja e mënyrës se si zbatohet kufizimi i jep një rrugëdalje për
çështje. Nëse vetëm një mund të ridrejtojë kërkesën në një server DNS që nuk e ka
filtra, nuk do të ketë asnjë faqe në internet të bllokuar.

Fatmirësisht, nuk është kështu
që është e vështirë të modifikohen cilësimet e tilla që kërkesat tuaja për URL të shkojnë në një DNS
serveri i zgjedhjes suaj në vend që të shkoni te serveri DNS i paracaktuar i ISP-së.

Ju mund të azhurnoni
cilësimet për pajisjen ose në nivelin e rrjetit për të vendosur serverë me porosi DNS si
një e paracaktuar juaj E vetmja gjë që duhet të bësh është të përdorësh cilësimet e rrjetit dhe më pas
modifikoni adresën DNS me porosi në atë që do të preferonit.

Disa nga të njohurit
opsionet për serverat me porosi DNS janë ato nga Google (8.8.8.8) dhe
Cloudflare (1.1.1.1). Serverët DNS publike të Google zakonisht nuk argëtojnë shumë
të filtrave, dhe do të keni mundësi të përdorni shumicën e faqeve të internetit.

Dobësitë e vetme
do të jenë regjistrimet e të dhënave nga Google. Ata ruajnë të gjitha informacionet që lidhen me
fluksi i trafikut nga faqja e internetit e tyre. Nëse zakonisht shqetësoheni për tuajin
privatësia në internet, atëherë serveri Google DNS i Google mund të mos jetë alternativa më e mirë
për ty.

Cloudflare, në
nga ana tjetër, duket si një mundësi shumë më e mirë. Ata nuk do të ruajnë adresën tuaj IP
ose aktivitetet e lidhura me të. Ju nuk do të gjeni filtra në serverat e tyre,
gjithashtu.

Cloudflare gjithashtu
siguron një aplikacion mobil që ridrejton të gjithë trafikun tuaj celular përmes
serveri i tyre DNS. Oneshtë një nga mënyrat më të lehta për të hyrë në një internet më të hapur
në pajisjen celulare pa shpenzuar asnjë qindarkë të vetme.

3. Shfletuesi TOR e bën atë gjithashtu

Rrjeti TOR (The Onion Router) u zhvillua nga laboratori i Kërkimeve Detare të Sh.B.A-së si një metodë për të mbrojtur komunikimin e tyre në internet nga snoopers.

Metoda ka tani
bëhet një nga mënyrat më efektive për të shmangur të gjitha llojet e kufizimeve,
aq shumë sa që tani është bërë sinonim i rrjetit të errët.

Ueb i errët është një
mbledhja e faqeve në të cilat mund të keni qasje vetëm përmes një rrjeti anonim
siç është Tor. Ajo strehon shumë faqe në internet që merren me të paligjshme, joetike dhe
mënyra imorale. Prandaj, njerëzit shpesh flasin për këtë në neveri.

Ju mund të zbuloni
disa statistika interesante dhe fakte rreth Darknet në këtë artikull.

Duke iu rikthyer
zhbllokimi i faqeve të internetit duke përdorur shfletuesin Tor është një detyrë mjaft e thjeshtë. Gjithçka që ju nevojitet
për të bërë është të shkarkoni shfletuesin, dhe pastaj të përpiqet të hyni në faqen e internetit.

Tor punon në një
rrjet kolegësh. Me pak fjalë, shfletuesi ridrejton trafikun në internet
të përdoruesit përmes sistemeve të pjesëmarrësve të tjerë në rrjet. Do te thote
nuk ka nevojë të shpenzoni asgjë për logjistikë ose ndonjë fizik tjetër
qendrat.

Dhe që nga
trafiku drejtohet përmes shumë sistemeve të tjera të vendosura në lokacione të rastësishme
rreth e rrotull globit, mund të arrihet një shumë e madhe në anonimatin në rrjetin Tor.

Metoda është
efektive në lejimin e përdoruesit për të anashkaluar gjeo-kufizimet, si dhe
ato të prezantuara nga lojtarët vendas.

Le të diskutojmë tani
pengesë e mundshme e kësaj metode të zhbllokimit të faqeve të internetit. Rrjeti Tor
nuk është vendi më i sigurt në internet nëse konsideroni llojin e njerëzve që përdorin
ajo. Ju nuk mund të jeni i sigurt se çfarë lloj trafiku drejtohet përmes sistemit tuaj ose
shkalla e prerjeve të informacionit në lidhje me aktivitetet tuaja në internet.

Ka edhe mënyra
shumë ndryshore për pëlqimin e shumë njerëzve, dhe ju mund të mos dëshironi t’i përdorni
rrjeti i anonimitetit nëse nuk jeni tifoz i befasive.

4. Mund të përdorni proxies në internet

Nëse jeni ndër më dembelët dhe mos u bëni
dëshironi të kaloni nëpër sherr siç është modifikimi i cilësimeve DNS dhe shkarkimi
shfletuesi Tor, atëherë përdorimi i një proxy uebi mund të jetë mënyra më e përshtatshme për të
ju.

Ka shumë
faqet e internetit të përfaqësuesit në internet që do t’ju lejojnë të merrni shumë online
kufizime. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të vizitoni uebfaqen e proxy dhe të shkruani URL-në
që dëshironi të vizitoni.

Le të ju informojmë
më parë se përdorimi i një proxy uebi nuk është gjithmonë mënyra më efektive për të
zhbllokimin e një faqe në internet. Shpesh do të gjeni që metoda të jetë e tepërt për shumë
të çështjeve.

Gjithashtu do të keni
për të sakrifikuar një pjesë të madhe të përvojës së përdoruesit që zakonisht merrni në një
uebfaqen kur e vizitoni atë në rrethana normale.

Një përfaqësues në internet pothuajse
vepron si përfaqësues i sistemit tuaj në internet. Dallimi i vetëm
duke qenë se nuk është në të vërtetë sistemi juaj dhe posedon një adresë tjetër IP.
Proxy server do të dërgojë të gjitha kërkesat në emrin tuaj dhe do të tregojë
ju rezultatet.

Sidoqoftë, nëse jeni
duke përdorur një proxy falas në internet, ekziston një çmim që po paguani. Shkruan tuaj
aktiviteti në internet, dhe të gjithë e dimë se të dhënat janë vaji i moshës së re.

Për dallim nga një VPN
shërbim, nuk ka ndonjë kriptim të përfshirë në këto shërbime proxy, dhe ju do të bëni
kurrë mos e dini shtrirjen e ekspozimit të informacionit tuaj online.

Nëse në faqen tuaj
po përpiqeni të vizitoni duke përdorur një proxy web është dinamik, atëherë mund të mos keni
koha më e mirë duke shfletuar në internet.

Ju mund të gjeni lehtësisht
ton në faqet e internetit të proxy në internet, dhe ju mund të dëshironi të ciklit të gjatë
ato në varësi të faktit nëse ajo po bën punën për ju apo jo. Thjesht bëj
i sigurt që nuk do të biesh shumë thellë në vrimën e lepujve dhe do të përfundosh në një të dëmshme
faqja e internetit e përfaqësuesit.

5. Lini atë në shtrirjen e shfletuesit

Një uebfaqe me prokurë zakonisht degradon
përvojë në kuptimin që jeni duke punuar në një shfletues brenda një shfletuesi.
Përdorimi i një programi shtesë të shfletuesit proxy mund të dëshmojë se është një zgjidhje më e mirë për këtë.

Zgjatjet e shfletuesit
që zhbllokojnë faqet e internetit me të gjitha llojet e atributeve. Disa prej tyre do të funksionojnë
në një mënyrë që është jashtëzakonisht e ngjashme me një uebfaqe me prokurë, ndërsa ka disa
të cilat vijnë me të gjitha këmbanat dhe bilbilat e një shërbimi VPN.

Prokura më e madhe
shtesat për shfletuesit funksionojnë në të njëjtën mënyrë si një uebfaqe me prokurë. Do të përdorte ca
serveri tjetër si ballë për shfletuesin tuaj, dhe ju përshkon shumë
kufizime që përfundojnë në bllokimin e një faqe në internet.

Shumica e
këto shtesa nuk do të siguronin ndonjë kriptim për të dhënat tuaja çfarëdo. Dhe nëse
ata janë falas, atëherë ka shumë të ngjarë që ka të gjitha prerjet në mënyrë agresive
aktivitetin tuaj online.

Shumë VPN
shërbimet vijnë me shtesa të shfletuesit, por jo të gjitha ato zgjerime ofrojnë
të njëjtin lloj mbrojtjeje siç bëjnë kur përdoruesi lidhet me internetin
duke përdorur aplikacionin.

Pra, nëse jeni duke përdorur
një nga shtesat e shfletuesit nga një shërbim VPN, sigurohuni që i ka të gjitha
masat e sigurisë që ju presin.

Shfletuesi i Hola
shtrirjet janë pothuajse një anomali në këtë rast. Shërbimi mbështetet te një bashkëmoshatar tek
rrjeti i kolegëve për t’ju ndihmuar të shmangni kufizimet – diçka përgjatë vijave të
çfarë ndodh kur përdorni një shfletues Tor.

Alsoshtë gjithashtu e qartë
se ajo trashëgon të gjitha disavantazhet dhe rreziqet e rrjetit Tor, gjithashtu.

Shumica e shfletuesit
shtesat në zhbllokimin e faqeve në internet janë në dispozicion falas. Dhe shpresojmë se jeni
mjaft i zgjuar për të kuptuar që asgjë nuk është në dispozicion falas këto ditë. nëse
ata nuk po ju bëjnë të paguani asgjë për shërbimin, atëherë ju jeni
nxitje që ata marrin për ofrimin e shërbimit.

Një duhet gjithmonë
ndryshojnë nga regjistrimi i të dhënave të mundshme gjatë përdorimit të këtyre shtesave dhe duhet të provoni
për të mos ekspozuar ndonjë nga të dhënat e ndjeshme gjatë përdorimit të tyre.

6. Përdorni cache-në e motorit të kërkimit

Deri më tani, kemi diskutuar disa nga të provuarit dhe
mënyra të testuara për të zhbllokuar faqet e internetit. Tani është koha për të arritur në disa nga më pak
metoda të sofistikuara. Këto janë marrëveshjet e parashikuara që ju mund të përdorni
për disa raste.

I pari i
këto metoda janë duke përdorur cache për të hyrë në një faqe në internet.

Motorët e kërkimit kanë
zvarritës që mbulojnë gjatësinë dhe gjerësinë e internetit, duke indeksuar çdo
faqe të mundshme që munden, dhe të ruajnë të gjithë informacionin në bazën e të dhënave të tyre.

Thuajse mund të gjesh
i gjithë interneti në skedarët e ruajtur të motorëve të spikatur të kërkimit si p.sh.
Google. Kur përpiqeni të gjeni versionin e ruajtur të një faqe në internet në kërkim
motori, i gjithë trafiku arrin sistemin tuaj nga serveri i motorit të kërkimit
sesa adresa IP e faqes në internet.

Do të thotë që mundesh
anashkalojnë kufizimet e vendosura nga monitorimi i IP, ngatërrimet e DNS, gjithashtu
si gjeo-kufizimet e vendosura nga disa uebfaqe. Meqenëse këta janë të tre
arsyet kryesore që ju merrni në uebfaqe të bllokuara, nuk duhet ta keni të vështirë
hyrje në faqet e internetit.

Mashtrimi është i lehtë
të mjaftueshme për të nënkuptuar, të paktën në rastin e Google. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të shkruani cache: e ndjekur nga URL-ja e faqes në internet në
shiritin e kërkimit të Google. Do t’ju paraqesë një version të ruajtur të cached
faqe në internet që mund të shijoni.

Ju duhet të keni tashmë
bëri që të tregohen rreziqet e mundshme të përdorimit të kësaj teknike. Më e dukshmja është
se nuk ju jep versionin e fundit të uebfaqes. Ju mund të gjeni
informacione të vjetëruara ose të tepërta në uebfaqe. Dhe nuk do të ndihmojë nëse merrni
disa informacione të freskëta ishin qëllimi i vetëm që ju të hyni në faqen e internetit.

Ju gjithashtu nuk mundeni
eksploroni faqen e internetit lirshëm, pasi secila lidhje në faqe do të tregonte
Adresa IP origjinale, dhe do të jetë një sherr për të vazhduar gjetjen e versioneve të cache
nga të gjitha këto faqe.

Por është mirë
hile për të pasur mëngë në rast se dëshironi të keni një vështrim të shpejtë në njërën prej tyre
faqet e uebfaqes në të cilat nuk mund të aksesoheni sipas marrëveshjeve aktuale.

7. Google Translate bën më shumë sesa përkthim

Dhe këtu është një mënyrë më e çuditshme për të zhbllokuar
faqet e internetit. Google Translate mund të ju ndihmojë të hyni në faqet e internetit duke vepruar disi si
një përfaqësues në internet për ju.

Ju thjesht mund të hyni
URL e faqes në internet në përkthyes, dhe versioni i përkthyer do të ishte një
lidhje aktuale në faqen e internetit. Dhe kur të klikoni në atë lidhje, ajo do të hapë
uebfaqe për ju brenda përkthyesit.

Që nga burimi i
trafiku për sistemin tuaj do të ishte serverët Google Translate, ju mund të keni lehtësi
anashkaloni shumë masa kufizuese.

Përparësia e
përdorimi i Google Translate mbi proxies të tjerë në internet është se nuk do të duhet të shqetësoheni
në lidhje me infektimin nga një burim dashakeq pasi është një mundësi me disa
të faqeve të internetit të proxy atje.

Dobësitë e
përdorimi i përkthyesit është se do të ofronte përvojën më të keq të shfletimit
krahasuar me metodat e tjera të zhbllokimit të faqeve të internetit të diskutuara në këtë artikull.

Nëse doni të lexoni
disa artikuj ose shikoni disa imazhe, atëherë mund të dëshironi të përdorni përkthyesin.
Por për raste përdorimi më dinamik, nuk do të dëshironit të irritoheni duke provuar
hyr në faqen e internetit.

Të gjitha metodat ne
diskutuar në këtë artikull do t’ju kapërcejë pjesën më të madhe të kufizimeve dhe
censurë. Por nëse dikush është shumë agresiv dhe aktiv në aplikimin e
kufizim, ju mund t’i gjeni të gjitha këto metoda të vjetruara.

Firewall i madh
të Kinës dhe Netflix janë disa të shkëlqyera
shembuj të aplikimeve të rrepta të gjeo-kufizimeve. Ka vetëm disa
shërbime që ju lejojnë të kapërceni këto.

Por jo të gjithë munden
të jetë aq investuar në kufizime sa këta njerëz. Prandaj, ju mund të gjeni
metodat e mësipërme që punojnë për ju shumicën e kohës.