5 Llojet e informacionit që Google do të Ndjek nga Aktiviteti juaj i Shfletimit

Google ka mbizotëruar në internet qysh kur ata u bënë kompania më e madhe në botë e motorëve të kërkimit. Sidoqoftë, që nga rritja e popullaritetit të sistemit operativ mobil Android, interneti është bërë një pjesë integrale e jetës së kujtdo. Me përdorimin e gjerë të sistemit operativ Android, të gjithë mund të lidhen me internet sa herë që dëshirojnë. Sigurisht, pasi Google gjithashtu ofron mjete të ndryshme në internet që përdoren nga miliarda njerëz, të tilla si Gmail, Drive, Photos, Translate, Docs, Plus, dhe shumë mjete të tjera, miliarda njerëz nuk mund të jetojnë pa Google në ditët e sotme. Në të gjithë botën, njerëzit duhet të përdorin të paktën një mjet në internet të krijuar nga kjo kompani në aktivitetet e tyre të përditshme.


Me kontrollin e Google kaq të fortë në aktivitetin në internet të të gjithëve, bëhet shqetësim pasi kjo kompani monitoron gjithashtu aktivitetin tuaj në internet. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur përdorni mjetet e tyre pasi ato do të mbajnë një histori të përdorimit tuaj të atyre mjeteve. Kjo është arsyeja pse disa njerëz duan të dalin nga kontrolli i saj, gjë që është mjaft e pamundur në këtë ditë dhe moshë. Në vend që të përpiqeni të heqni Google nga jeta juaj, është më mirë të dini se çfarë monitorojnë nga aktiviteti juaj në internet. Në këtë mënyrë, ju mund të përmirësoni privatësinë tuaj në internet ndërsa përdorni mjetet në internet të kompanisë. Këtu janë 5 llojet e informacionit që Google do të gjurmojë nga aktiviteti juaj i shfletimit:

1. Historia juaj e Kërkimit

Google është motori më i madh i kërkimit në botë dhe është motori kryesor i kërkimit që njerëzit në të gjithë botën përdorin çdo ditë. Kur përdorni këtë motor kërkimi, kompania do të ruajë automatikisht të dhënat tuaja të kërkimit në historinë tuaj të kërkimit. Sidoqoftë, mund të bëhet vetëm kur të keni hyrë në llogarinë tuaj të Google ndërsa kryeni kërkimin tuaj online. Nëse kryeni kërkimet pa u regjistruar në llogarinë tuaj, të dhënat tuaja të kërkimit nuk regjistrohen në llogarinë tuaj. Historia e kërkimit do të përbëhet nga fjalët kyçe që keni shtypur në kutinë e kërkimit, si dhe historinë tuaj të kërkimit të zërit.

2. Faqet e Tua të Vizituara

Google gjithashtu do të regjistrojë faqet e tua të vizituara në mënyrë që të përcaktojë interesin tënd. Kjo kryesisht për shkak se modeli kryesor i biznesit i kësaj kompanie është reklamimi në internet, i cili kërkon që kompania të njohë audiencën më të mirë të synuar për reklamimin e tyre në ekran. Kjo është arsyeja pse faqet në internet të vizituara do të regjistrohen nga kjo kompani, veçanërisht nëse jeni duke përdorur Chrome, në mënyrë që kompania të mund të shfaq reklamat më të përshtatshme për ju. Do ta shihni në fuqi kur vizitoni uebfaqe ose përdorni aplikacione në pajisjet mobile Android.

3. Vendndodhja që keni qenë duke vizituar

Nëse jeni duke përdorur pajisjen celulare Android në të cilën po ndizet sistemi GPS, Google do të monitorojë automatikisht vendndodhjen tuaj gjatë gjithë kohës. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse jeni duke përdorur aplikacione që kërkojnë qasje në Google Maps ose ndonjë funksion tjetër GPS. Kompania do të regjistrojë vendet që keni vizituar, vendndodhjen tuaj aktuale dhe destinacionin tuaj. Kompania madje do t’ju kërkojë të rishikoni vendet që keni vizituar ditët e fundit për të përmirësuar funksionin e saj lokal të kërkimit të biznesit.

4. Videot që keni parë

Meqenëse Google zotëron YouTube dhe YouTube është faqja më e madhe e internetit për ndarjen e videos sot në internet, natyrisht miliarda njerëz po shikojnë videot e YouTube në baza ditore. Ajo që po bën ndërmarrja është se monitoron edhe videot që keni parë në YouTube. Meqenëse YouTube përdor gjithashtu rrjetin e reklamave që është në pronësi të Google, një nga qëllimet për kompaninë në monitorimin e veprimtarisë tuaj në YouTube është të sigurojë reklamat që janë më të rëndësishme për preferencat tuaja. Gjëra të tjera që monitorohen nga veprimtaria juaj në YouTube përfshijnë videot tuaja të pëlqyera, sa kohë keni shikuar videon, kanalet e preferuara dhe komentet.

5. Informacione që lidhen me Shërbimet e Google App

Ka shumë aplikacione celulare që përdorin Shërbimet e Google App për të funksionuar mirë. Nëse përdorni një aplikacion që kërkon që të lidheni me llogarinë tuaj të Google për të hyrë në aplikacion, kjo do të thotë që aplikacioni përdor Shërbimet e Google App në funksionimin e tij. Kur përdorni aplikacione të tilla, aktiviteti juaj po ndiqet nga Google, si dhe nga zhvilluesi i aplikacionit. Përdorimi juaj i aplikacionit mund të ndahet në një farë mase me Google, veçanërisht nëse zhvilluesi i aplikacionit përdor API nga Google për një pjesë të madhe të funksioneve të aplikacionit.

Këto janë 5 llojet e informacionit që Google do të gjurmojë nga aktiviteti juaj i shfletimit. Ndërsa është e vërtetë që ju nuk mund të shpëtoni nga kjo kompani në jetën tuaj dixhitale, ka ende shumë alternativa që janë në dispozicion në rast se dëshironi të zvogëloni ndikimin e Google në aktivitetin tuaj në internet. Por, më e rëndësishmja, ju duhet të pajisni lidhjen tuaj të rrjetit me një VPN në mënyrë që kompanitë e palëve të treta si Google të mos jenë në gjendje të monitorojnë çdo veprimtari në internet që bëni.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map