5 këshilla për të shkarkuar dhe instaluar në mënyrë të sigurtë softuer pa rrezikuar sigurinë tuaj në internet

Kur bëhet fjalë për sigurinë dhe privatësinë në internet, duhet të kuptoni se kërcënimet më të mëdha që mund të sjellin ndonjë rrezik rreziku për pajisjen tuaj vijnë zakonisht nga aktiviteti juaj i shfletimit në internet. Po, kërcënimet më të tilla si viruset dhe malware që mund të infektojnë sistemin tuaj zakonisht vijnë nga programet që instaloni në internet. Kjo është arsyeja pse rekomandohet që të kuptoni plotësisht në lidhje me programet që do të instaloni përpara se t’ju shkaktojë ndonjë telashe më vonë. Gjithashtu, shumica e programeve me qëllim të keq po instalohen në sistemin tuaj pa dijeninë tuaj, dhe ato mund të vijnë nga faqet e internetit të ndryshme me qëllim të keq në internet.


Në mënyrë që të mbani nën kontroll privatësinë dhe sigurinë tuaj në internet, duhet të jeni vigjilentë në çdo gjë që bëni në internet. Kjo përfshin të qenit i vetëdijshëm për lidhjet që klikoni në internet, aplikacionet që shkarkoni, faqet e internetit që vizitoni, statusin e sigurisë së secilit uebfaqe që vizitoni, etj. Pa qenë të vetëdijshëm për aktivitetin tuaj në internet, mund të hasni disa kërcënime që janë të rrezikshme për privatësinë tuaj në internet pa dijeninë tuaj, të cilat mund të sjellin pasoja vërtet të këqija për ju. Këtu janë 5 këshillat për të shkarkuar dhe instaluar softuer pa rrezikuar sigurinë tuaj në internet:

1. Shkarkoni vetëm softuer nga faqja zyrtare e internetit e shitësit / botuesit

Ka shumë uebfaqe të palëve të treta që ju ofrojnë instalues ​​softuerësh. Mënyra se si funksionojnë këto faqe në internet është që ata të rendisin të gjithë softverët e disponueshëm në secilën platformë nga kategori të shumta. Ata do t’ju japin lidhjen e shkarkimit për instaluesit e aplikacionit përmes pasqyrave të ndryshme. Këto uebfaqe, përderisa mund ta përdorni si një lloj shkurtore për të gjetur ndonjë program që ju nevojitet, nuk rekomandohen që ju të përdorni. Kjo për shkak se shumica e instaluesve janë ngulitur me lloje të ndryshme reklamash që instalojnë programe shtesë në sistemin tuaj nëse nuk i ndiqni me kujdes hapat e instalimit. Kjo është arsyeja pse gjithmonë rekomandohet që ju të shkarkoni programin kompjuterik që ju nevojitet vetëm nga faqja zyrtare e shitësit ose botuesit.

2. Gjithmonë Fshini çdo softuer që shkarkohet në pajisjen tuaj automatikisht

Kjo ndodh shpesh kur vizitoni faqe interneti me qëllim të keq në internet. Këto uebfaqe zakonisht do të dërgojnë programet e tyre me qëllim të keq direkt në makinën tuaj në momentin që vizitoni uebfaqen. Do ta shihni në faqen e shkarkimit të shfletuesit. Kurdoherë që vizitoni faqe të tilla të internetit, ai shkarkon automatikisht programin automatik pa lejen tuaj, dhe programi është pothuajse gjithmonë një lloj dashakeq. Ju rastësisht mund të hasni në këto faqe me qëllim të keq kur klikoni në lidhje të rastësishme në internet, të cilat ju sjellin disa reklama të shfaqura gjithashtu. Kur kjo të ndodhë, gjithmonë fshini aplikacionin që është shkarkuar automatikisht në pajisjen tuaj pa i dhënë mundësinë e instalimit në pajisjen tuaj.

3. Mos Shkarkoni Typedo Tip të Programeve të Plasaritur ose Hacked

Ju mund të keni nevojë për një program që ju kushton qindra dollarë, por në vend që të paguani çmimin e softuerit, ju mund të dëshironi ta shkarkoni atë në mënyrë të paligjshme. Kështu, do të përpiqeni të gjeni disa faqe në internet që ofrojnë shkarkim të paligjshëm të softverit, së bashku me çarjen ose hackimin për të, në mënyrë që të anashkaloni licencën e softuerit. Këtu është gjëja Para së gjithash, ajo quhet pirateri, dhe është e paligjshme. Së dyti, një program që përfshin çdo lloj plasaritje ose hack është pothuajse me siguri një program me qëllim të keq. Kur e ekzekutoni, po rrezikoni pajisjen tuaj të instaloni kode me qëllim të keq në sistemin tuaj. Nga ana tjetër, këto kode mund të jenë shumë të rrezikshme për sigurinë dhe privatësinë tuaj në internet, pasi ajo tenton të shqetësojë sistemin tuaj dhe të dërgojë komanda me qëllim të keq për të. Pra, është më mirë që ju të qëndroni larg këtij lloji softuerësh.

4. Ndiqni hapat e instalimit me shumë kujdes

Kur shkarkoni një instalues ​​të softuerit edhe nga faqja zyrtare në internet, mos klikoni thjesht pa mend, tjetër, tjetër dhe tjetër. Ju duhet të ndiqni hapat e instalimit me shumë kujdes sepse një shitës i keq i softuerit mund të futë malware ose adware në instaluesin e tyre. Nëse thjesht bëni mendje pa klikim tjetër, tjetër dhe tjetër, do të thotë që ju pranoni të instaloni një malware të tillë së bashku me programin. Pra, jini të vetëdijshëm për atë që po bëni kur instaloni aplikacionin tuaj. Sigurohuni që të zgjidhni çdo opsion që ju lejon të instaloni ndonjë program shtesë që nuk ju duhen ose dëshironi.

5. Mos instaloni ndonjë softuer shtesë që është i përfshirë në instalimin e softuerit

Do program shtesë që instalohet së bashku me instalimin e softuerit tuaj ka të ngjarë të jetë adware ose ndonjë lloj tjetër i malware. Këto aplikacione shtesë mund të përfshijnë shtesa, shirita mjetesh ose madje edhe softuer antivirus. Nëse nuk është programi kryesor që instaloni, atëherë duhet të fikni opsionin e instalimit për programin shtesë. Kjo për shkak se ka shumë raste kur siguria dhe intimiteti i përdoruesit po komprometohen për shkak të instalimit të këtyre programeve të panjohura të bashkuara me programin kryesor që ata kanë shkarkuar në pajisjen e tyre.

Këto janë 5 këshillat për të shkarkuar dhe instaluar softuer pa rrezikuar sigurinë tuaj në internet. Gjithmonë është më mirë të bëni disa hulumtime para se të vendosni të përdorni një program të caktuar sepse ka shumë të ngjarë që do të ketë një sugjerim të rekomanduar nga përdoruesit për një lloj të tillë softuerësh. Nëse instaloni një softuer të panjohur, po rrezikoni vetë sigurinë dhe privatësinë tuaj në internet nëse nuk jeni të kujdesshëm në lidhje me të.