5 Këshilla për Mbajtjen e Intimitetit dhe Sigurisë në Webcam tuaj Online

Teknologjia e kamerave në internet ka qenë një pjesë integrale e çdo komunikimi në internet, që është arsyeja pse shumica e pajisjeve informatike sot janë të pajisura me një aparat fotografik. Kur blini një desktop, laptop ose një pajisje të lëvizshme, ka shumë të ngjarë që të gjeni një aparat fotografik të instaluar në atë pajisje. Ajo aparat fotografik mund të përdoret për qëllime të ndryshme, por qëllimi kryesor është që t’ju akomodohen në komunikimet tuaja në internet. Mund të përdoret për kapjen e imazheve dhe videove në komunikimin tuaj me të tjerët përmes internetit.


Lajmi i keq është se kamera juaj mund të jetë në shënjestër të hakerave ose ndonjë personi tjetër të papërgjegjshëm për të fituar qasje në të dhënat tuaja private. Ndërsa normalisht, një kamerë duhet të përdoret vetëm kur ju nevojitet, si p.sh. kur jeni duke filluar një telefonatë, ndonjëherë hakerat mund të marrin rrugën përmes sistemit tuaj dhe të kontrollojnë plotësisht përdorimin e kamerës tuaj. Kjo do të thotë që ata mund të kthejnë nga larg nga kamera webcam tuaj, ose edhe të përdorin atë për të vëzhguar aktivitetet tuaja në heshtje. Kjo është arsyeja pse mbajtja e kamerës tuaj private dhe e sigurt është një gjë e rëndësishme për të bërë. Këtu janë 5 këshilla për të mbajtur në internet intimitetin dhe sigurinë e kamerës suaj në internet:

1. Përdorni një Softuer të Sigurisë në Webcam

Normalisht, ekziston një tregues i dritës kur është duke përdorur kamerën tuaj, dhe ky tregues i dritës do të mbetet i ndezur për sa kohë që pajisja juaj po hyn në Webcam. Sidoqoftë, në rast të një shkelje sigurie, hakerët mund ta fikin me lehtësi këtë tregues të dritës ndërsa përdorni funksionin e kamerës në internet, që do të thotë që nuk do ta kuptoni që kamera juaj është gjithmonë në funksion. Kjo është bërë nga hakerat për të mos ju vërejtur punën e tyre në mënyrë që ata të mund t’ju spiunojnë me kamerën tuaj në mënyrë private. Ekziston një softuer i quajtur softuer i sigurisë në Webcam i cili ju tregon sa herë që përdoret kamera juaj, pavarësisht nga treguesi i dritës. Pra, hakerat nuk do të kenë asnjë shans për të spiunuar aktivitetin tuaj në heshtje.

2. Aktivizoni Firewall në pajisjen tuaj

Ekzistenca e një firewall në pajisjen tuaj është shumë e rëndësishme sepse zjarri mund të funksionojë për ta mbajtur pajisjen tuaj të mbrojtur nga çdo lloj sulmi i hakerave. Kur hakerat përpiqen të depërtojnë në sigurinë e pajisjes tuaj, ata duhet të merren më parë me murin e zjarrit para se të kontrollojnë plotësisht sistemin tuaj. Fatkeqësisht për ta, muret e zjarrit shpesh janë shumë të vështira për tu goditur, kështu që ata do të tentojnë ta lënë sistemin tuaj vetëm kur zbuluan se keni aktivizuar murin tuaj. Aktivizimi i një programi të mirë firewall, në këtë rast, është e nevojshme që ju të largoheni nga çdo lloj i kriminelëve në internet që po përpiqen të fitojnë qasjen në webcam tuaj.

3. Kur nuk jeni në përdorim, duhet të mbuloni kamerën tuaj

Shumë njerëz kanë zakon të mbajnë fletoret ose laptopët e tyre të hapura kur nuk janë në përdorim. Ata thjesht po lënë pajisjet e tyre vetëm në dhomën e tyre, duke mos kuptuar që disa njerëz të paskrupull mund të përdorin kamerën e internetit të pajisjeve të tyre për të spiunuar dhomën tuaj ose sendet private. Ekziston një mashtrim i mirë që mund t’ju ndihmojë të parandaloni çdo lloj hakimi të mundshëm të kamerës tuaj të internetit, i cili është duke e mbuluar atë kur nuk është në përdorim. Në këtë mënyrë, njerëzit e paskrupull nuk mund të shohin përmes kopertinës për të zbuluar më shumë informacione private për ju. Gjithashtu, nëse jeni duke përdorur laptopë, sigurohuni që të mbyllni kapakun kur nuk i përdorni, madje edhe kur po largoheni vetëm për disa minuta.

4. Përdorni VPN në çdo komunikim në internet që lidhet me Webcam

Nëse shpesh përdorni kamerën tuaj të internetit për ju komunikimet në internet, sigurohuni që lidhja juaj e rrjetit të jetë mjaft e sigurt. Lidhja e pasigurt e rrjetit është një pikë e lehtë hyrëse për hakerat që të fitojnë qasje në kamerën tuaj në internet, që do të thotë që nëse lidhja juaj nuk është e koduar, është si të lini dyert tuaja të hapura dhe të lini ndërhyrës të vijnë në shtëpinë tuaj pa ndonjë përpjekje nga ana e tyre . Sidoqoftë, kur përdorni një lidhje VPN, do të jeni në gjendje të siguroni lidhjen tuaj të rrjetit, dhe duke bërë kështu, duke e bërë të pamundur që hakerat të hyjnë në sistemin tuaj përmes rrjetit tuaj. Kriptimi i rëndë që do të sigurojë VPN është si vendosja e bravave të ndryshme në dyert tuaja dhe ndërtimi i një muri të madh përpara shtëpisë tuaj. Nuk ka asnjë mënyrë që ata të mund të hyjnë në kamerën tuaj të internetit.

5. Gjithmonë Mbajeni Sistemin tuaj dhe Softuerin tuaj të Webcam Azhurnuar

Shtë gjithashtu e rëndësishme për ju të mbani aktualizuar sistemin tuaj operativ sepse hakerat janë duke kërkuar në mënyrë aktive për çdo dobësi që ata mund të shfrytëzojnë nga sistemi juaj operativ. Duke azhurnuar OS tuaj, kjo do të thotë që ju vazhdoni t’i bashkoni këto dobësi me mbrojtjen më të fundit të sigurisë, duke siguruar një sistem edhe më të sigurt për përdorimin tuaj. Gjithashtu, është e rëndësishme të mbani të azhurnuar softuerin e kamerës dhe firmware-in tuaj për të siguruar që ai është i bashkuar për mbrojtjen më të fundit të sigurisë. Në këtë mënyrë, njerëzit e paskrupull nuk mund të kenë asnjë qasje në të.

Këto janë këshillat për të mbajtur intimitetin dhe sigurinë e kamerës tuaj në internet. Nëse dëshironi të mbroni intimitetin tuaj në internet nga çdo lloj hakimi dhe kërcënimi në internet, kamera juaj në internet është padyshim pajisja kryesore që duhet të mbroni. Duke mbrojtur kamerën në internet, ju nuk po jepni asnjë ndërhyrës “sytë” që ata duhet të shikojnë në mjedisin tuaj privat.