5 hapa të thjeshtë për të mbrojtur privatësinë tuaj në internet në platformat e mediave sociale

Pse hakerat e duan shumë përzierjen me llogaritë e mediave sociale? Kjo është për shkak se është vendi ku njerëzit duan të flasin dhe zbulojnë shumë informacione për veten e tyre. Platformat e mediave sociale përdoren gjithashtu për t’u lidhur me llogari të ndryshme, përfshirë llogaritë që lidhen me financat, të cilat duhet të jenë shumë private. Hakerët e duan vjedhjen e këtyre llogarive sepse përfitojnë shumë nga vetëm një veprim i vetëm i krimit në internet. Pasi të vjedhin një llogari, ata mund ta kontrollojnë atë në mënyrën si dëshirojnë, dhe gjithashtu mund të gjejnë shumë informacione personale rreth përdoruesit.


Me shfaqjen e krimeve në internet bëhet e shfrenuar në mediat sociale, është thjesht të bëhet më e rëndësishme për ju të mbroni privatësinë tuaj në internet kur përdorni këto platforma. Mos harroni se ndarja në lidhje me jetën tuaj me miqtë tuaj në internet është e mirë, por nuk duhet të shkoni në bord. Këtu janë 5 hapa të thjeshtë për të mbrojtur privatësinë tuaj në internet në platformat e mediave sociale:

1. Jetë i sigurt për të zgjedhur me kujdes miqtë tuaj online

Me mediat sociale si Facebook, kur kërkohet që ju të pranoni kërkesa të miqve nëse doni të keni më shumë miq, mund të dilni me lloje të ndryshme të njerëzve që duan të jenë miqtë tuaj në Facebook. Gjëja është, jo të gjithë këta njerëz që mund të njihni. Ndonjëherë, edhe të huajt dhe stalkers duan të jenë miqtë tuaj vetëm për të marrë një vështrim në Facebook tuaj. Fjalët e të mençurve janë këto: ju duhet të zgjidhni miqtë tuaj në internet me kujdes. Nëse nuk dini asgjë rreth tyre, është më mirë të mos i pranoni ata si miqtë tuaj të mediave sociale pasi që ata mund të kenë një qëllim të keq kur ju miqësojnë në mediat sociale.

2. Mos e lidhni median tuaj sociale me llogari të tjera

Në ditët e sotme, shumë faqe interneti ofrojnë lehtësi për të hyrë në llogari të ndryshme në internet duke i lidhur thjesht ato llogari me llogaritë tuaja të mediave sociale. Për shembull, nëse zbuloni një uebfaqe të re dhe një faqe e tillë e internetit kërkon që të regjistroheni, mund të regjistroheni në faqen e internetit thjesht duke u lidhur me llogarinë tuaj të mediave sociale. Ju nuk keni nevojë ta bëni këtë me dorë. Sidoqoftë, nëse jeni duke shkuar në këtë rrugë kur regjistroheni në ato faqe në internet, ju po zbuloni shumë informacione personale në ato faqe interneti, kjo është arsyeja pse nuk duhet t’i lidhni llogaritë tuaja të mediave sociale me llogari të tjera. Shtë thjesht më mirë të regjistroheni manualisht nëse shqetësoheni për privatësinë tuaj në internet.

3. Mos Ndani informacione që do të pendoheni më vonë

Keni dëgjuar ndonjëherë nëse interneti është arkiv i përhershëm i informacionit? Farëdo që të ngarkoni në internet, ai do të qëndrojë atje përgjithmonë. Prandaj, sigurohuni që nuk ndani diçka për të cilën mund të pendoheni më vonë. Për shembull, nëse doni të ndani fotot tuaja me miqtë në Instagram, sigurohuni që nuk jeni “aksidentalisht” duke ndarë fotot tuaja private atje. Jo vetëm që do të rrezikojë privatësinë tuaj në internet, por gjithashtu do të jetë një nxitës i mundshëm për prishjen e reputacionit tuaj në internet më vonë. Mund të ndani diçka që ia vlen të ndash, por mos harroni të mos shkoni me të.

4. Mos Ndiqni Vetëm Lidhjet në Rrjetet Sociale

Ndonjëherë, miqtë tuaj do të ndajnë një postim që përmban lidhje në faqet e internetit të palëve të treta. Gjëja me këtë lloj sendesh është që ju duhet të jeni të vetëdijshëm për sigurinë e atyre lidhjeve. Lidhje të tilla nganjëherë mund të çojnë në faqe interneti potencialisht të rrezikshme ose madje edhe në faqet e internetit të phishing. Jini të vetëdijshëm për secilën lidhje që klikoni në mediat sociale pasi nëse nuk jeni të kujdesshëm, mund të ekspozojë privatësinë tuaj në internet. Në varësi të kujt ndiqni në mediat sociale, si dhe miqtë tuaj të mediave sociale, do të merrni një variacion të lidhjeve në postimet e tyre, gjë që kërkon që ju të jeni selektiv duke klikuar vetëm lidhjet për faqet e internetit të besueshme.

5. Ndryshoni Cilësimet e Intimitetit tuaj

Shumica e rrjeteve të mediave sociale ju lejojnë të ndryshoni cilësimet e intimitetit tuaj dhe të menaxhoni mënyrën e përdorimit të tij. Pra, kjo është një veçori që duhet të përdorni shumë pasi doni të siguroni që e përdorni platformën në mënyrë private. Ju mund të zgjidhni me kë ndani postimet tuaja ose kush mund t’i shohë informacionin tuaj të plotë në median sociale. Ju gjithashtu mund të zgjidhni nëse dëshironi që llogaria juaj e mediave sociale të jetë e dukshme në motorin e kërkimit apo jo. Këto cilësime janë të vlefshme për t’i mbajtur llogaritë tuaja të mediave sociale si private siç dëshironi që ato të jenë.

Këto janë 5 hapat e thjeshtë për të mbrojtur privatësinë tuaj në internet në platformat e mediave sociale. Pa marrë qasjen e nevojshme për të mbajtur private llogaritë e mediave tuaja sociale, njerëzit e paskrupull mund të zbulojnë me lehtësi identitetin tuaj të vërtetë në internet dhe të përdorin informacione të tilla për përfitimet e tyre. Meqenëse platformat e mediave sociale kanë të bëjnë me ndarjen e historisë tuaj personale, duhet të keni më shumë kujdes në mbajtjen e saj private për ju. Mos harroni se ju duhet të mbroni vetë sigurinë dhe privatësinë tuaj në internet në çdo kohë, edhe kur jeni duke përdorur rrjetet e mediave sociale.