5 Gjërat që duhet të bëni pasi të vendosni VPN tuaj për herë të parë

Nëse ende nuk jeni njohur me shërbimet VPN dhe sapo keni zbuluar përfitimet e tyre për të mbrojtur dhe siguruar aktivitetin tuaj në internet, do të jetë mjaft e ndërlikuar që ju të vendosni për herë të parë lidhjen VPN, e lëre më ta përdorni siç duhet. Shumë njerëz, veçanërisht ata që nuk janë teknik, thjesht do të ndjehen të hutuar pas instalimit të softuerit VPN, dhe ata mund të mos dinë se çfarë të bëjnë me të pas instalimit. Ata as nuk dinë se çfarë bën.


Pra, nëse jeni si kjo, të dish asgjë për VPN do të thotë që ju duhet të bëni disa metoda hap pas hapi për të siguruar që ju mund ta përdorni si duhet. Gjithashtu, duhet të mësoni më shumë rreth VPN nga ofruesi i shërbimit që përdorni duke shfletuar në faqen e tyre të internetit dhe duke lexuar FAQ ose informacione të përgjithshme të tyre. Këtu janë 5 gjërat që duhet të bëni pasi të vendosni VPN tuaj për herë të parë:

1. Sigurohuni që Lidhja juaj e Internetit të jetë aktive

Ju lutemi kuptoni që VPN nuk është e njëjtë me një ISP ose ofrues të shërbimit të internetit. Disa njerëz mund të ngatërrojnë VPN me ISP për shkak të karakteristikave të ngjashme midis tyre. Kështu që, para se të filloni të përdorni lidhjen private, duhet të ndizni lidhjen tuaj të internetit si zakonisht. Sigurohuni që lidhja të jetë aktive dhe sigurohuni që të mund të lidheni në internet siç duhet. Kjo për shkak se disa njerëz mund të mendojnë se VPN nuk funksionon, ndërsa realiteti është se ata harruan të lidhnin pajisjet e tyre me rrjetin e tyre WiFi ose një lidhje të rregullt në internet.

2. Lidhuni me VPN Vetëm Pasi të aktivizoni lidhjen tuaj në internet

Pasi të jeni të sigurt se jeni lidhur në internet, mund të filloni programin tuaj VPN dhe të lidheni me rrjetin privat duke klikuar butonin “Lidhu”. Pas një procesi të caktuar të lidhjes, atëherë do të keni mundësi të lidheni me një nga serverët që është i disponueshëm për rrjetin privat. Ju do të jeni në gjendje të shihni se me cilin server jeni lidhur, duke hedhur një vështrim në flamurin. Disa lokacione të zakonshme të serverëve privatë përfshijnë SH.B.A., Kanada, Gjermani dhe Singapor. Në varësi të ofruesit tuaj VPN, ju mund të gjeni më shumë vende të serverit, të cilat lehtë mund t’i përdorni sipas preferencës tuaj.

3. Zgjidhni serverin që dëshironi të përdorni

Në programin VPN, zakonisht do të keni mundësi të zgjidhni midis vendndodhjes optimale të serverit ose vendndodhjes individuale të serverit. Kur ju zgjidhni opsionin për t’u lidhur me vendndodhjen optimale të serverit, programi do të zgjedhë serverin bazuar në shpejtësinë e lidhjes tuaj, në mënyrë që të merrni performancën më të mirë nga lidhja VPN. Sidoqoftë, nëse preferoni të zgjidhni vendndodhjen e serverit me dorë, gjithmonë mund të kaloni midis lokacioneve të serverit në ndërfaqen e softuerit. Mos harroni se mund të kaloni midis vendndodhjeve të serverit aq sa dëshironi. Sidoqoftë, duhet të siguroheni që të jeni lidhur me vendndodhjen e serverit që dëshironi përpara se të vazhdoni seancën tuaj të shfletimit.

4. Shfletoni Ueb duke përdorur Lidhjen VPN Dhe Kontrolloni IP-në Nëse është e nevojshme

Ju duhet të jeni në gjendje të filloni të shfletoni me siguri, pasi të jeni lidhur me lidhjen VPN përmes softverit VPN. Sidoqoftë, për të siguruar që IP-ja juaj të jetë maskuar tashmë, duhet të kontrolloni vendndodhjen tuaj IP në internet duke vizituar një uebfaqe që mund të kontrollojë adresën tuaj IP. Pasi të jeni të sigurt që IP-ja juaj është maskuar tashmë në vendndodhjen e serverit VPN, mund të filloni të kërkoni në internet privatisht. Ju mund të vizitoni faqet e internetit që më parë janë bllokuar nga qeveria. Ju gjithashtu mund të transmetoni përmbajtje që më parë është në dispozicion vetëm për rajone të tjera. Ju gjithashtu mund të bëni bankare në internet dhe blerje të sigurta, pa u shqetësuar se monitorohen nga qeveria.

5. Vendosni lidhje të tjera VPN në pajisje të tjera

Nëse jeni mjaft i aftë në përdorimin e softuerit VPN për desktop, mbase është koha që ju të vendosni lidhje të tjera VPN edhe për pajisjet tuaja të tjera. Për shembull, nëse doni të vendosni lidhje private virtuale për pajisjet tuaja të lëvizshme, mund të shkarkoni aplikacionin VPN celular nga faqja e internetit e ofruesit të shërbimit dhe ta instaloni aplikacionin në pajisjet tuaj celular. Pastaj, mund të futni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj në aplikacion, në mënyrë që të siguroni edhe lidhjen tuaj të të dhënave celulare. Një VPN gjithashtu mund të vendoset në ruter, në varësi të mbështetjes së ofruesit tuaj VPN. Nëse mund të vendosni VPN për ruterin tuaj, mund të lidhni pajisje të tjera edhe me VPN, siç janë tastierat e lojërave.

Këto janë 5 gjërat që duhet të bëni pasi të vendosni VPN tuaj për herë të parë. Sigurohuni të mësoni më shumë rreth lidhjes tuaj private nga faqja e internetit zyrtare e ofruesit tuaj VPN. Nëse keni disa probleme që dëshironi të zgjidhni, mund të kontaktoni shërbimin e klientëve të kompanisë VPN, në mënyrë që të merrni ndihmën në kohë për problemet tuaja.