A különféle VPN-protokollok megértése

Ha megnézi a rendelkezésre álló sok VPN-szolgáltatót, észreveszi, hogy különféle típusú VPN-protokollokat kínálnak a szolgáltatásukban. Egyes szolgáltatók csak egy VPN-protokollt kínálhatnak, mások több protokollt kínálhatnak, amelyeket a felhasználók szabadon választhatnak. Ezen protokollok mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai. Minél megbízhatóbb és megbízhatóbb VPN-szolgáltatás, annál jobb választást kínál a felhasználóknak a felhasználható VPN-protokollokkal kapcsolatban. A virtuális magánhálózat felhasználóiként meg kell értenie a különbséget a különféle VPN-protokollok között. Ily módon tudja, mit kap a befektetéséből.


A különféle VPN-protokolloknak különféle módja van az online magánélet védelmének. Egyeseknek nagy a sebezhetőségük a hálózatukban, másoknak kiváló biztonsági jellemzői lehetnek. Tehát, ha több protokollt kínáló virtuális magánhálózati szolgáltatást használ, ügyeljen arra, hogy milyen protokollt használ a böngészési munkamenethez, mert ez befolyásolhatja az online adatvédelem védelmét.. Itt található a leggyakoribb VPN-protokollok és azok által elvégzendő lehetőségek listája:

1. PPTP (pont-pont alagút protokoll)

A PPTP a leggyakoribb VPN-protokoll, amelyet a különféle virtuális magánhálózat-szolgáltatók használnak, és a többi protokollhoz képest a leggyengébb a titkosítása. Ennek oka az, hogy ezt a protokollt évtizedek óta használják privát kapcsolat létrehozására a PC-hez, ami elavult titkosítási technológiája miatt egyre érzékenyebbé teszi a támadásokat. Ezt a protokollt azonban nagyon könnyű beállítani, és különféle ingyenes és olcsó VPN-szolgáltatók használják annak érdekében, hogy minimalizálják virtuális hálózati üzleti tevékenységük költségeit. Ennek a protokollnak a használatával gyors kapcsolódási sebességet érhet el a különféle blokkolt webhelyek eléréséhez, és minden platformon használható.

2. OpenVPN

Ez egy nyílt forráskódú magánhálózati technológia, amely lehetővé teszi, hogy rendkívül biztonságos magánkapcsolatot hozzon létre az eszközéhez. Fejlett 256 bites titkosítási rendszerrel rendelkezik, és sok platformon nagyon konfigurálható. Nagyon stabil a készülék védelmében a különféle támadások ellen. Ezt a legjobban az asztali platformon lehet használni, mivel még mindig meglehetősen nehéz konfigurálni az OpenVPN-et a mobil eszközökhöz. Ha nagyobb biztonságot szeretne a magánkapcsolaton, akkor ezt mindenképpen használnia kell.

3. L2TP (2. réteg alagút protokoll)

Az L2TP nagyon hasonló a PPTP-hez, amelyben elegendő biztonsági funkcióval biztosítja a magánkapcsolatot. A biztonsági erő szempontjából biztonságosabb, mint a PPTP, de kevésbé biztonságos, mint az OpenVPN. Ez szintén sokkal lassabb, mint az OpenVPN protokoll, ami kevésbé kedvezővé teszi a használatot. Azt is pletykálják, hogy az NSA látja ezt a protokollt, és azon dolgoznak, hogy gyengítsék ezt a protokollt, akárcsak a PPTP-vel. Továbbá, ha bármilyen típusú tűzfalbiztonságot telepít az eszközére, az L2TP használata ütközhet a tűzfal használatával. Ezt a protokollt azonban könnyen beállíthatónak tekintik, és kompatibilis minden modern eszközzel és operációs rendszerrel.

4. IPsec (Internet Protocol Security)

Az IPsec-et általában az L2TP-hez hasonlónak tekintik. Hasonló biztonsági funkciókkal és sebezhetőségekkel rendelkezik, mint az L2TP. Ez az oka annak, hogy néhány VPN-szolgáltató az IPsec-et és az L2TP-t L2TP / IPsec-ként sorolja fel, mert nagyon hasonlóak. Ezt a protokollt általában az Ön által használt IP-hálózat titkosításához használják, hogy minden adatcsomag titkosítva legyen az átvitel során. Más biztonsági protokollokkal kombinálva felhasználható ezeknek a protokolloknak a biztonsági fejlesztéseire, így a hackerek megnehezítik a rendszer megsértését és a hálózati tevékenység figyelését..

5. Saját VPN protokoll

Előfordulhat, hogy néhány VPN-szolgáltató saját protokollt biztosít a magánhálózat általános biztonságának javítása érdekében. Például, ha a szokásos protokollok használatával a szolgáltató nem tudja megkerülni a felhasználók bizonyos biztonsági korlátozásait, akkor a védett VPN protokoll lehetőséget nyújt a korlátozások megkerülésére. Vessen egy pillantást a VPN használatára Kínában. A kormány megnehezíti a rendszeres VPN-kapcsolat használatát ebben az országban. Néhány VPN-szolgáltatónak azonban sikerül létrehoznia azt a protokollt, amely lehetővé teszi a kínai internetes korlátozások megkerülését azáltal, hogy elkerüli a hálózati forgalomban a Mély csomag ellenőrzést. Csak néhány szolgáltató rendelkezik saját védett protokollal, de ha ilyen van, akkor a tulajdonosi protokoll sokkal több előnyt jelenthet a felhasználók számára az internetes adatvédelem és biztonság szempontjából..

Ezek a leggyakoribb VPN-protokollok, amelyek a különféle VPN-szolgáltatásokban találhatók. Mindegyik protokollnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Tehát felhasználóként meg kell értenie, hogyan használja a VPN-kapcsolatot. A különféle protokollok megértésével válthat közöttük annak érdekében, hogy az Ön körülményei szerint bizonyos előnyöket kapjon.