Com afecta les xarxes socials a la vostra privadesa en línia i com la podeu protegir

Avui hi ha milers de milions de persones que tenen un compte de mitjans de comunicació social actiu, ja sigui Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest o plataformes de mitjans socials locals. Almenys la meitat accedeixen activament al seu compte i publiquen alguna cosa al seu compte una vegada per setmana. Tant si es tracta de pensaments propis, les seves condicions actuals, esdeveniments especials, moments memorables o qualsevol altra cosa que publiquin, el que publiquen a les seves plataformes de xarxes socials romandrà allà per sempre. Sí, tot i que l’han suprimit.


Els servidors de xarxes socials sempre contenen fitxers o publicacions que els usuaris puguin pujar. No hi ha marxa enrere un cop les publicacions es posin en línia. No es poden suprimir completament. Sí, es podrien suprimir de la línia de temps o del feed. Però es conservarà als servidors durant molt de temps. És per això que les xarxes socials poden suposar un gran risc per a la vostra privadesa en línia. Com a usuari habitual, heu de saber què hi ha a la botiga sempre que utilitzeu una de les plataformes de xarxes socials disponibles. Aquí es mostra com afecta els mitjans socials a la vostra privadesa en línia i com es pot protegir:

1. Els mitjans socials controlen la vostra activitat a diferència de qualsevol altre servei

Si voleu saber quin tipus de serveis en línia volen recopilar més dades dels seus usuaris, són els mitjans socials. Tant si es tracta de Facebook, Instagram, Google Plus, Twitter o qualsevol altra plataforma de xarxes socials, intentaran supervisar els usuaris de manera tan obsessiva que puguin interrompre la vostra privadesa en línia sovint. Per què? Això és degut a que el seu negoci gira entorn de la informació de la gent. De fet, les persones que utilitzen els seus serveis són el producte en si.

Els mitjans socials venen les promeses que els usuaris poden connectar amb qualsevol persona del món creant-ne un perfil. Aleshores, animen els usuaris a compartir les seves publicacions amb altres persones. A continuació, la plataforma estudiarà els comportaments de les persones i com interactuen entre ells, quins tipus de publicacions són populars, els seus estats d’ànim, els seus problemes, etc. Totes aquestes dades es recullen als seus servidors.

Com protegir la vostra privadesa: Utilitzeu el mitjà de comunicació social el menys possible i, si és possible, aparteu-ne la vida en línia del tot.

2. Tenen interès de saber-ho tot

Per què les plataformes de xarxes socials volen saber-ho tot? Això és perquè sou el producte. Volen utilitzar les dades que hagin recollit de vostè per obtenir el màxim de beneficis possibles per a l’empresa. Les dades recopilades seran compartides als anunciants i tercers que estiguin interessats en orientar-vos en les seves promocions o publicitats de productes.

Els governs també els agrada treballar amb les xarxes socials perquè no necessiten fer el treball dur de perfilar-vos com a subjectes.

Com protegir la vostra privadesa: Interaccioneu només amb les persones de les xarxes socials que coneixeu personalment, de manera individual.

3. El Govern treballa estretament amb les plataformes de xarxes socials

Les plataformes de xarxes socials com Facebook i Twitter compliran les normes del govern en matèria de recollida i intercanvi de dades. En qualsevol cas, sempre que sigui necessari, el govern pot sol·licitar als serveis de mitjans socials que comparteixin les dades sobre els seus usuaris amb la finalitat de la investigació o qualsevol altra finalitat. Si l’empresa no compleix les sol·licituds del govern, la seva empresa podria estar en risc.

D’altra banda, atès que les xarxes socials tracten directament amb la gent, es converteix en el gran interlocutor del govern per estudiar els seus ciutadans i saber-ho tot amb molt poc treball. Fins i tot es podria convertir en el sistema de vigilància estesa del govern per als ciutadans.

Com protegir la vostra privadesa: No destaqueu a les xarxes socials. Com a bon ciutadà, intenteu utilitzar els mitjans socials de forma responsable.

4. Les vostres dades no seran eliminades encara que les hagueu suprimit

Això és el que arrisca els mitjans de comunicació social. Qualsevol que sigui la publicació o la informació que heu introduït a les plataformes de xarxes socials, no es podrà suprimir encara que l’heu eliminat de la vostra línia de temps. Un dels motius d’això és que les empreses que hi ha darrere d’aquests serveis necessiten tantes dades recopilades sobre els seus usuaris com sigui possible i no volen que se’n deixin anar. Una altra raó és que quan encara es conserven les dades als seus servidors, tot i que han estat publicats, el govern encara pot accedir a la informació sobre els individus, tot i que hagin tret les seves pistes a les xarxes socials.

En aquest cas, pot ser realment perillós per a la vostra privacitat en línia, ja que la informació sempre estarà a les mans d’aquestes empreses, tot i que ja no la vulguis compartir amb altres.

Com protegir la vostra privadesa: Publiqueu només coses bones a les xarxes socials, tant si és sobre vosaltres com de qualsevol altra persona. D’aquesta manera, no us penedireu del que heu publicat.

5. Les seves eines estan dissenyades per estudiar els seus comportaments

Totes les funcions que les plataformes de xarxes socials van publicar per al públic es troben amb el propòsit d’estudiar millor els seus usuaris. Per descomptat, una petita part de les dades recollides s’utilitzaran per millorar el propi servei. Tanmateix, s’utilitzarà una gran quantitat de dades recollides per maximitzar els seus beneficis venent la vostra informació a tercers interessats. A més, totes les eines que van llançar, ja siguin en forma de programari, eines web, aplicacions o qualsevol altre, estan dissenyades per estudiar els vostres comportaments en línia. Així que vés amb compte amb això.

Com protegir la vostra privadesa: Utilitzeu la VPN sempre que accedeixi a les xarxes socials per xifrar totes les vostres transmissions de dades i eviteu que es recopilin les vostres dades personals.

Així és com els mitjans socials afecten la vostra privadesa en línia i com la podeu protegir. A partir d’ara, haureu de ser més responsables en utilitzar les plataformes de xarxes socials mentre feu tot el possible per mantenir protegida la vostra privadesa mentre ho feu.