5 riscos d’utilitzar aplicacions VPN gratuïtes per a Android i com evitar-los

Hi ha centenars d’aplicacions VPN gratuïtes disponibles per a Android i les podeu trobar fàcilment a Play Store. Tanmateix, de les centenars d’aplicacions se sap que un gran percentatge té problemes de seguretat, cosa que pot comportar un gran risc per a la seguretat de l’usuari. Tingueu en compte que aquest problema es produeix tot i que les aplicacions han estat verificades per Play Protect, que és el mètode propietat de Google per escanejar aplicacions malicioses a Play Store. Per tant, com a usuari habitual, heu de tenir en compte que no totes aquestes aplicacions VPN gratuïtes són segures per al vostre ús.


També hi ha certs riscos que coneixen els experts en seguretat sobre l’ús d’aplicacions VPN gratuïtes per a Android. Per tant, els usuaris haurien de ser conscients dels riscos associats a l’ús d’aquestes aplicacions, sobretot si pensen utilitzar aquestes aplicacions a llarg termini. Una vegada més, com que un gran percentatge d’aquestes aplicacions han demostrat tenir problemes de seguretat que podrien arriscar les vostres dades, és recomanable procedir amb precaució abans d’instal·lar una d’aquestes aplicacions VPN gratuïtes al vostre dispositiu Android. A continuació, es mostren 5 riscos d’utilitzar aplicacions VPN gratuïtes per a Android i com evitar-les:

1. El vostre proveïdor de VPN podria vendre les vostres dades als anunciants

Com passa amb molts proveïdors de serveis VPN gratuïts, guanyen diners als anunciants que mostren els seus anuncis al dispositiu mòbil. Per descomptat, moltes de les aplicacions de Play Store s’integren amb la pròpia xarxa de publicitat de Google. Però, encara hi ha alguns desenvolupadors d’aplicacions que volen guanyar més que només amb la publicitat de Google. Amb aquest propòsit, registren el comportament en línia del seu usuari i venen les dades als anunciants, amb l’esperança que puguin guanyar més diners amb les seves aplicacions. Malauradament, hi ha molts proveïdors VPN gratuïts que segueixen aquesta pràctica. Així, hi ha una gran probabilitat que el vostre proveïdor de serveis vengui les vostres dades a tercers anunciants.

Com evitar: Intenteu utilitzar les aplicacions VPN gratuïtes que tinguin transparència en la seva política de privadesa, pel que fa a les dades de l’usuari que recopilen.

2. Es pot supervisar la vostra sessió de navegació privada

Quan activeu la VPN al dispositiu mòbil, vol dir que utilitzeu una xarxa privada per accedir a Internet des del vostre dispositiu. Normalment, quan utilitzeu una bona xarxa privada, no hi haurà cap procés de control de la vostra activitat en línia. La connexió VPN suposa que protegeix la vostra activitat de navegació de qualsevol tipus de supervisió de tercers. Tanmateix, amb moltes aplicacions VPN gratuïtes, es comprova que els proveïdors de serveis poden supervisar l’activitat de navegació mentre feu servir la seva aplicació. Per tant, en aquest moment, la connexió VPN no està lliure de supervisió de tercers.

Com evitar: Una vegada més, mireu la política de privadesa de l’aplicació abans d’instal·lar-la. Esbrineu si estan supervisant les vostres dades o no, amb qualsevol propòsit. Poden dir que potser haurien de supervisar la sessió de navegació amb l’objectiu de millorar l’experiència de l’usuari, que, en aquest cas, haureu d’evitar utilitzar aquesta aplicació.

3. L’aplicació de VPN gratuïta podria instal·lar programari espia al vostre dispositiu mòbil

Segons les investigacions realitzades recentment per experts en seguretat, fins i tot les aplicacions que han superat l’exploració Play Protect encara podrien contenir una mena de codi font maliciós que no es detecta. Aquest codi font només es pot detectar mitjançant aplicacions d’exploració de virus de tercers, ja que aquest codi sovint s’amaga al codi font de l’aplicació. L’objectiu del codi maliciós sol ser supervisar la vostra activitat en línia, a més d’instal·lar programari espia al dispositiu mòbil. Al seu torn, les vostres dades s’enviaran a servidors de tercers i es podrien utilitzar per a propòsits dolents.

Com evitar: En primer lloc, no instal·leu mai una aplicació VPN que no estigui disponible oficialment a Play Store. Per exemple, si instal·leu una aplicació VPN en forma d’arxiu APK, hi ha una gran probabilitat que es tracti d’una aplicació maliciosa. En segon lloc, instal·leu sempre un bon programari antivirus al vostre dispositiu, que farà la cerca automàtica de totes les aplicacions instal·lades.

4. La connexió privada no pot ser privada

Se suposa que la vostra connexió privada és privada, però en moltes ocasions, hi ha casos de fuites d’adreces IP que experimenten els usuaris quan utilitzen aplicacions VPN gratuïtes en els seus dispositius mòbils. La fuga d’adreça IP o fuga DNS és molt freqüent a les xarxes privades gratuïtes, ja que no té un xifrat fort per assegurar la vostra connexió a Internet. Com a resultat, és possible que la vostra suposada connexió privada no sigui privada. Així que vés amb compte amb aquest tipus de problemes.

Com evitar: Sempre comproveu la vostra adreça IP quan utilitzeu una connexió privada, ja que hi ha una gran probabilitat que la connexió VPN no masqui completament la vostra adreça IP..

5. La vostra xarxa privada pot ser vulnerable als atacs dels pirates informàtics

Aquest és el risc més gran de tots. Quan utilitzeu una connexió de xarxa privada gratuïta al dispositiu mòbil, heu de saber que correu el risc d’atacs de pirateria informàtica. Això és degut a que normalment, una VPN mòbil gratuïta té un sistema de xifrat molt feble, molt vulnerable als atacs de pirateria informàtica. Aquesta també és la causa, en alguns casos, en què les fotos privades de la gent es filtren al públic per haver utilitzat una connexió privada de baixa seguretat.

Com evitar: Utilitzeu només una aplicació VPN gratuïta d’un proveïdor de serveis VPN de bona reputació, o, el millor de tot, comenceu a utilitzar un servei VPN premium. D’aquesta manera, la protecció de seguretat està més garantida per a vosaltres.

Aquests són 5 riscos d’utilitzar aplicacions VPN gratuïtes d’Android i com evitar-les. Sempre és una bona idea consultar l’aplicació que voleu instal·lar al dispositiu mòbil per evitar qualsevol problema de seguretat en el futur. No escolliu cap aplicació en funció de les classificacions o de la popularitat de Play Store. Heu d’assegurar-vos que l’aplicació VPN gratuïta és completament segura per al vostre ús.